Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Poisoned: The Dirty Truth About Your Food: smerig maar trefzeker

  •  
02-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
939 keer bekeken
  •  
Poisoned

© Netflix

Documentairemaker Stephanie Soechtig ontluikt in prima documentaire allerlei zaken over je eten die je waarschijnlijk niet wil weten. 

Poisoned: The Dirty Truth About Your Food is zo’n documentaire die je eigenlijk links wil laten liggen. Omdat de film draait om een onderwerp dat ons allemaal aangaat: voedselveiligheid. En dat voelt van meet af aan nogal confronterend. Documentairemaker Stephanie Soechtig (The Devil We Know, 2018) laat experts aan het woord die uitleggen waarom de kwaliteit van voedsel in de Verenigde Staten al járen in het gedrang is. Een wetenschapper komt tot de kern: ‘Tja, dat is wat je krijgt als je eten uitsluitend beschouwt als een product’. De geïnterviewde doelt op de wijze waarop lobbyisten uit de voedselsector in Amerika de macht in handen hebben.

Winst prevaleert boven gezondheid. Op zich is dat geen verrassing; ook in Europa speelt dit nijpende thema. Maar al vanaf het begin van de film toont Soechtig nauwgezet een aantal voorbeelden. En de duivel zit in de details. Zo laat ze een vader aan het woord wiens zoon stierf door E.coli-infectie. Via via opgelopen door een hamburger uit een fastfoodrestaurant. Het probleem blijkt naast de veeteelt en de slachtindustrie ook bij besmette babyspinazie en sla te liggen (en de link die Soechtig tussen de groentes en de dieren legt is ronduit smerig, zoals de titel al suggereert). Maar wat is dan de oplossing?

Poisoned_The_Danger_in_Our_Food_00_47_58_09

© Netflix

Checken of je favoriete restaurant zijn hamburgers wel op de juiste hoge temperatuur bakt, zodat bacteriën worden gedood. Een libertaire oplossing: leg de verantwoordelijkheid maar bij de consument. Soechtig begrijpt dit cynisme maar al te goed. Ze zet ook vernuftig uiteen hoe de Verenigde Staten zich momenteel bevindt in een patstelling. Prominente bestuurders van gezondheidsorganisatie kúnnen de voedselproblematiek bij de lurven pakken maar willen dat niet en schermen in de film ondertussen met slappe excuusjes.

Poisoned_The_Danger_in_Our_Food_00_53_36_06

© Netflix

En de staatssecretaris die onder Trump diende beweert dat het feit dat zij als wetenschapper een godsvermogen aan investeringen ontving van voedselproducenten geen negatieve invloed had op haar werk. Ook dat is pertinente onzin. Soechtig draagt in die zin geen alternatieven aan voor de dystopische staat van voedsel. Ze zet wel goed op een rij welke lafhartige types hiervoor verantwoordelijk zijn.

Poisoned: The Dirty Truth About Your Food, vanaf woensdag 2 augustus 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief