De geschiedenis van het gebruik van kroongetuigen biedt een fascinerende duik in de Nederlandse georganiseerde misdaad.
Foto credit: NPO Radio 1
Na de moord op Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, vraagt misdaadjournalist Marian Husken zich af in hoeverre kroongetuigen nut hebben in de Nederlandse rechtspraak. In Wie praat, die slaapt , een podcast van Dag en Nacht Media, duikt ze samen met journalist Maike van Leeuwen in de geschiedenis van het gebruik van kroongetuigen in Nederland.
Zo draait de reeks niet alleen om de zaak rond Ridouan Taghi, maar gaat Wie praat, die slaapt ook terug naar de eerste keren dat de Nederlandse staat criminelen liet praten in ruil voor strafvermindering en bescherming. We horen advocaten als Gerard Spong en Inez Weski, oud-officier van justitie Fred Teeven, maar ook criminelen die besloten om te getuigen.
Die experts, gecombineerd met de expertise van Husken, zorgen voor een interessante duik in de Nederlandse georganiseerde misdaad. Wie praat, die slaapt is niet alleen bijzonder onderhoudend; de reeks plaatst op overtuigende wijze vraagtekens bij het gebruik van kroongetuigen.