Een diepgravend onderzoek in een presidentieel schandaal. In acht afleveringen duikt Slow Burn in de affaire tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky - en die luisteren weg als een sappige politieke thriller.
Foto credit: The New York Times
Het is moeilijk voor te stellen dat de wereld zich slechts twintig jaar geleden massaal druk maakte om een Amerikaanse president die seks had met een stagiair. In het ‘grab them by the pussy’-tijdperk zou het waarschijnlijk een voetnootje zijn in een lange lijst van schandalen rond de inwoner van het Witte Huis.
Maar in 1998 zorgde de affaire voor een ongekende mediastorm, die bijna tot het aftreden van Bill Clinton leidde. In de podcast Slow Burn duikt journalist Leon Neyfakh middenin die storm, en maakt hij een reconstructie van de gebeurtenissen die bijna een eind aan de politieke carrière van Clinton maakten. Dat deed hij in het eerste seizoen van Slow Burn al met een succesvolle reeks afleveringen over het Watergateschandaal, wat destijds wél tot het aftreden van een president leidde.
Neyfakh toont de bizarre details van de zaak, zoals hoe de openbaar aanklagers Monica Lewinsky onder druk zetten. De stagiaire in het Witte Huis, nog maar 24 jaar oud ten tijde van de affaire, denkt in januari 1998 dat ze gaat lunchen met haar collega Linda Tripp. Lewinsky beschouwt Tripp als een goede vriendin, en vertrouwt haar de details van de affaire met Clinton toe. Maar zonder dat ze het weet, neemt haar collega al die gesprekken op, om ze vervolgens door te spelen aan de onderzoekers. Wanneer Lewinsky aankomt bij haar lunchafspraak, wordt ze gegrepen door agenten, die haar bedreigen met een mogelijke celstraf van 27 (!) jaar.
Na die opening is het vrijwel onmogelijk om niet meegezogen (no pun intended) te worden in de gebeurtenissen die Slow Burn schetst. Neyfakh gaat terug naar het begin van het presidentschap van Clinton, die gelijk al moet omgaan met verhalen over zijn seksleven. The Washington Post onthult gesprekken met lijfwachten van de president, die vertellen dat ze vrouwen benaderden om langs te komen op zijn hotelkamer. Of advocaat Vince Foster, een kennis van Clinton uit zijn vroege dagen als politicus, die in 1993 zelfmoord pleegt. In het eerste jaar van zijn leven als president stapelt Clinton schandaal op schandaal.
Slow Burn luistert weg als een politieke thriller vol verraad, seks en geld. En ook al weten we dat Clinton het schandaal uiteindelijk overleefde, is de weg naar de uiteindelijke 'impeachment' interessant genoeg om steeds meteen weer de volgende aflevering op te zetten.
Luister ook iedere week naar De Lagarde Radio, de podcast over series en tv. Vrijdagnacht rond 4:30 op NPO Radio 1 en op onder meer delagarde.nl/podcast en Apple Podcasts.