Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Mijn oma de soldaat

  •  
09-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Mijn oma de soldaat
Journalist Jorien Wallast duikt in het KNIL-verleden van haar oma, en onderzoekt de rol van vrouwen in het Nederlandse leger.
Foto credit: Jorien Wallast
In haar tienerjaren overweegt journalist Jorien Wallast een carrière in het leger. Stoer, denkt ze, om de eerste vrouw in de familie te zijn die het leger ingaat. Totdat ze erachter komt dat haar oma, Mies van Bekkum, haar decennia eerder al voorging. Wallasts grootmoeder zweeg zeventig jaar lang over haar tijd in het KNIL, maar vertelt nu haar verhaal.
In Mijn oma de soldaat duikt Wallast niet alleen in het verhaal van haar oma, maar onderzoekt ze ook de rol van vrouwen in het KNIL. Ze vraagt zich af wat ze deden in Indonesië, en of ze echt actief deelnamen aan de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Dat levert soms ongemakkelijke momenten op, bijvoorbeeld wanneer de journalist probeert te achterhalen in hoeverre de vrouwelijke militairen bewust waren van de politionele acties van het Nederlandse leger.
Met de opnames van de gesprekken met de inmiddels overleden Van Bekkum, en onderzoeker Geja Kippers, komt een beeld naar voren van een tijd in Indonesië die soms aanvoelde als een vakantie, maar ook vaak een duister randje heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief