Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Het geheim van het Meisje met de parel

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
MeisjeMetDeParel

Splinter Chabot stelt fascinerende vragen over het beroemdste schilderij van Vermeer, maar die leiden tot weinig nieuwe inzichten.

Foto credit: Mauritshuis

Hoe kon Johannes Vermeer, tijdens zijn leven nog onbekend en niet in staat om rond te komen van zijn kunst, het peperdure pigment ultramarijn gebruiken in zijn beroemdste schilderij? Het is een van de mysteries die Splinter Chabot opwerpt in Het geheim van het Meisje met de parel, de driedelige podcast over het legendarische schilderij.

De podcastreeks arriveert in een golf aan aandacht voor Vermeer, dankzij de overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum en een tv-programma met Dionne Stax. Chabot richt zich op alle vraagtekens rond het Meisje met de parel, dat in april weer terugkeerde in het Mauritshuis.

Hoe intrigerend al die mysteries ook zijn, Het geheim van het Meisje met de parel weet vooral vragen te stellen en relatief weinig antwoorden te geven. Het werk van Vermeer blijft tot de verbeelding spreken, en de culturele impact van het Meisje met de parel, van films tot muziek, wordt fraai samengevat, maar tot écht nieuwe inzichten weet de podcast niet te komen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief