Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Dit is de toekomst

  •  
20-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dit is de toekomst
Schrijvers gekoppeld aan wetenschappers geven een literair antwoord op Black Mirror.
De populariteit van Black Mirror bewijst hoe we ons massaal laten intrigeren door technologische ontwikkelingen, maar dat we tegelijkertijd ook een beetje bang zijn voor die techniek. Dit is de toekomst voelt als een literaire variant op de Britse Netflix-serie. De Volkskrant koppelde zes schrijvers aan zes wetenschappers, en liet hen een kort verhaal schrijven op basis van wat die wetenschappers te vertellen hadden.
Zo sprak Arnon Grunberg met Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica. Het leidde tot een verhaal over het jaar 2071, een toekomst waarin wij de controle over onze levens in handen hebben gegeven aan ‘de beslisser’, een kunstmatige intelligentie die de besluit wat we moeten doen, met wie we kinderen krijgen, en dat we eens in de zeven jaar een keer mogen vreemdgaan. Ook Hanna Bervoets (quantumtechnologie) en Jan van Aken (exobiologie) zien een grauwe toekomst, waarin virussen aanvallen en landen overstromen. ‘Mevrouw de president’, een verhaal van Jan Terlouw, is een zeldzame optimistische noot.
Naast de verhalen, voorgelezen door de makers zelf, biedt Dit is de toekomst interviews met schrijvers én wetenschappers, die uitleggen hoe het verhaal tot stand kwam. De schrijvers vertellen over de momenten waarop zij hun inspiratie vonden, terwijl de wetenschappers aangeven hoe realistisch de uiteindelijke verhalen zijn. Een prachtig huwelijk tussen die twee disciplines: een huwelijk dat in het middelpunt staat in het schitterende verhaal ‘Kind tussen twee culturen’ van Maxim Februari.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief