Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Aangenaam

  •  
06-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Podcast Aangenaam
Wat zijn de verhalen achter voornamen?
Hoeveel Annes zijn er het afgelopen jaar geboren, en waarom kreeg de eerste genetisch gemanipuleerde stier de naam Herman? In de podcast Aangenaam gaat Edda Heinsman op zoek naar de verhalen achter voornamen.
Dat doet de journaliste aanvankelijk voor de bekende namen, zoals Herman. Heinsman doet een ronde langs haar vier ooms die de naam hebben, en vraagt voorbijgangers op straat naar het beeld dat zij hebben bij de naam. Of Anne, de naam die in 1986 vereeuwigd werd door Herman van Veen in zijn gelijknamige liedje. Heinsman spoort de dochter van Van Veen - de inspiratie voor het nummer - op, en constateert dat er in de jaren nadat het nummer uitkomt opvallend veel Annes geboren worden.
Maar ook de minder gangbare namen komen aan de beurt, wat leidt tot het verhaal rond Heinsmans collega Uiv. Het onderzoek leidt naar een verhaal rond een Nederlands vliegtuig - de Uiver - in een vliegrace in 1934. Of de anekdote rond Dries, die vernoemd is naar zijn overleden broer, waardoor niemand hem bij zijn naam durft te noemen.
Aangenaam barst van de feitjes, dwarsverbanden en de dingen waarover je nooit nadenkt wanneer je een naam hoort. En dat blijken niet zelden verrassende verhalen te zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief