Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Pesthekel

14-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
pesthekel prepr 2
DOOR ROBERT VUIJSJE, AAF BRANDT CORSTIUS EN RONALD GIPHART
Wie waren de pestkoppen uit uw jeugd? Of was u zelf een pester? Ronald Giphart, Aaf Brandt Corstius en Robert Vuijsje schreven voor u hun herinneringen op. ‘En of je flikker bent, flikker!’
Van de lagere school herinner ik me veel woordgrappen. Een relatief onschuldige techniek, al kan die in de juiste handen toch best effectief zijn. We kregen een nieuwe jongen in de klas die Stephan Burger heette. Binnen een dag hadden we het voor elkaar. Je had de Big Mac, de Whopper en de Stephanburger.

Later, op de middelbare school, kreeg een leerling van de dokter valium voorgeschreven. Hij heette Arie en maakte de fout om deze medische informatie te delen met zijn klasgenoten. Vanaf dat moment ging hij door het leven als Varium.

Maar dat was allemaal kinderspel. De grootmeester op dit gebied heette Marius. Een paar jaar na de lagere school betrad Marius een schaakcafé. Daar zaten een paar oudere heren rustig te schaken, zich nog niet bewust dat Marius de tent op stelten kwam zetten. De heer op wie Marius zijn aandacht richtte, had een wat verweerd gezicht, met diepe groeven, als een oude zeebonk. Marius had gedronken en het hele schaakcafé moest mee in zijn razernij. Een paar seconden na binnenkomst riep hij uit: ‘En wat moet jij nou, groefhoofd?’

Het oog van de meester. Niet alleen direct het zwakke punt van de tegenstander herkennen, maar daar ook nog razendsnel de passende pesterij bij kunnen bedenken. Jaren later had Marius zich nog verder bekwaamd in het drinken, nu ook in combinatie met partydrugs. Nadat hij in zijn eentje binnen een uur een fles wodka had leeggedronken, dacht Marius dat hij dood zou gaan. Hij meldde zich bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en was zo beschonken dat hij alleen nog kon praten in teksten van Tony Montana uit de film Scarface. De dokter vroeg wat er aan de hand was en Marius antwoordde, in het Cubaanse accent van de Italiaans-Amerikaanse acteur Al Pacino: ‘In this country, you gotta make the money first. Then, when you get the money, you get the power. Then, when you get the power, then you get the woman.’

Maar we dwalen af. Op de lagere school zat een jongen met een zogeheten bloempotkapsel, laten we zeggen dat hij Stijn heette. Dat hij werd gepest was een understatement. Andere kinderen zeiden dat hij ‘niet helemaal goed was’. Op een kwade dag besloot zijn moeder dat ze er genoeg van had. Ze confronteerde de grootste pestkop van haar zoon: Marius. Op het schoolplein kwam ze verhaal halen. Met grote gebaren en luide taal wilde ze Marius duidelijk maken dat het pesten van haar zoon voor eens en voor altijd moest ophouden.

En toen gebeurde het. Een reactie die zo brutaal en onverwacht was, zo grof en over de grens, dat het tot in de eeuwigheid staat bijgeschreven in de geschiedenisboeken van de pesterij op onze lagere school. De moeder van Stijn stond voorover gebogen over Marius heen, haar mond wijd opengesperd om hem toe te schreeuwen. En toen spuugde Marius in haar mond. Hij mikte raak. In de jaren 80 van de vorige eeuw kon dat nog gewoon.

Volgens mijn informatie is Stijn vandaag concertpianist. Marius bezorgt bloemen.

Lees verder in VARAgids 38 vanaf pagina 8.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief