Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Oscars 2021: Nomadland kwam, zag en overwon

  •  
26-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Chloe Zhao Oscar
Chloé Zhao wint als eerste vrouw van kleur een Oscar voor beste regie.
Foto credit: Chris Pizzello/Pool
De Oscars werden dit jaar niet in februari maar in april uitgereikt. Zo hadden filmmakers ruim de tijd om hun projecten te finaliseren. Hoewel dit niet, zoals gewoonlijk, betekende dat de Academy in alle categorieën koos voor de beste winnaars. De hoogte- en dieptepunten op een rij.
Nomadland
Het was een gezapige anderhalvemeteravond, in Los Angeles. Geregisseerd door niemand minder dan Steven Soderbergh. Voor het eerst sinds lange tijd waren ze allemaal samen, de beroemdheden, en mondmaskers waren niet verplicht.
Nomadland
Laten we beginnen met het summum van de Oscars 2021: éindelijk ging er weer een trofee voor beste regie naar een vrouw. De Chinese Chloé Zhao won als tweede vrouw in de geschiedenis en als eerste vrouw van kleur – een onwerkelijke eer – voor haar indringende Nomadland (vanaf vrijdag te zien bij Disney+). En ook Frances McDormand werd beloond voor haar hoofdrol in de prachtige film over een eigentijdse nomade die besluit huisloos te zijn. Als een kers op de taart werd Nomadland ook nog bekroond tot beste film. Een terechte winnaar dus.
Sound of Metal
Maar er waren ook een aantal flinke zeperds. In de categorie voor beste acteur lag de winst voor Riz Ahmed (als drummer Ruben, in het overdonderende drama Sound of Metal ) of voor Chadwick Boseman (als een eigenzinnige muzikant in het sprankelende Ma Rainey’s Black Bottom ) voor de hand. Maar de Oscar ging naar Anthony Hopkins , die in The Father een dementerende man speelt. Mooi dat Hopkins op 83-jarige leeftijd nog altijd een groot talent is, maar Ahmed en Boseman hadden meer verdiend.
Ma Rainey's Black Bottom
Daniel Kaluuya won op zijn beurt de Oscar voor beste bijrol in het aangrijpende drama Judas and the Black Messiah. Een film waarin hij de facto de hoofdrol speelt – de Academy heeft altijd moeite om onderscheid te maken tussen bij- en hoofdrollen. Niettemin had Lakeith Stanfield, die ook in de film speelt, ook lof verdiend. Dat geldt ook voor Paul Raci, die in Sound of Metal Riz Ahmeds mentor speelt. Wat dat betreft was deze categorie het dichtstbevolkt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Promising Young Woman
Bij de vrouwen, in de categorie beste bijrol, was Youn Juh-jung de winnares voor haar geestige en ontroerende rol in het Amerikaans-Koreaanse drama Minari. Een film waarin de Zuid-Koreaanse actrice het stralende lichtpunt is. Verder lag het in de lijn der verwachting dat Emerald Fennell een trofee zou winnen voor beste scenario voor haar zinderende wraakthriller Promising Young Woman , en was de Oscar voor beste animatie voor Soul een logisch gevolg – de Academy geeft traditiegetrouw graag Oscars aan Pixar-films  – hoewel, zoals op sociale media voorafgaande aan de avond terecht werd betoogd, Wolfwalkers een betere film is.
Wolfwalkers
De beste buitenlandse film ging naar het Deense Another Round, of ‘Druk’, het laatste wapenfeit van Thomas Vinterberg en een vehikel voor Mads Mikkelsen. Een film over mannen die besluiten hun levens op te leuken door overdag alcohol te drinken. En uiteindelijk won Sound of Metal tóch een Oscar, voor beste geluid. Maar 'overall' kunnen we stellen dat de hegemonie van Nomadland een goede ontwikkeling is. Waar de Academy in 2019 nog het dubieuze Green Book uitriep tot beste film, staat de winst voor het sociaal-realistische en maatschappijkritische Nomadland voor een mogelijke paradigmawisseling.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief