Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Onder curatele

14 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
Britney Spears Prepr
Door Joris Henquet
Het lijkt erop dat Britney Spears verlost gaat worden van de ondertoezichtstelling waaronder zij sinds 2008 gebukt gaat.
De vlag lijkt uit te kunnen bij zangeres Britney Spears en haar #FreeBritney-beweging. 12 augustus jl. kondigde Jamie Spears, de vader van Britney, aan dat hij zal opstappen als haar toezichthouder. Eerst zou er nog een vervangende curator komen, maar begin september kwam het nieuws dat Jamie wil dat zijn dochter helemaal wordt verlost van de curatele. Hoewel de rechtszaak nog niet ten einde is (29 september is er een nieuwe zitting), lijkt er zo een einde te komen aan de 13 jaar waarin Britney Spears onder curatele heeft gestaan. Na haar mentale inzinking in 2008 kreeg vader Jamie via de rechtbank het beheer over haar financiële zaken, maar ook leek hij de controle an sich over haar dagelijks leven te hebben genomen. In augustus gaf Jamie dan eindelijk aan terug te treden, ‘omdat de publieke strijd met zijn dochter niet het beste voor haar zou zijn.’ Free Britney!
 
Deze recente ontwikkelingen zitten niet in de veelbesproken documentaire Framing Britney Spears, die in februari jl. werd uitgebracht door de redactie van The New York Times. Het werd een film die deze curieuze gang van zaken rond Britney aan de wereld toonde. De film gaat niet alleen over de ondertoezichtstelling, maar laat op effectieve wijze zien dat Spears het ultieme voorbeeld is van een vrouw die begin twintigste eeuw het slachtoffer werd van seksisme in de media. Als tiener beleefde Britney Spears een komeetachtige doorbraak als popster, om daarna snel doelwit te worden van sensatiebeluste media die Britney in haar privéleven tot waanzin dreven. In 2007 had Spears haar beroemde inzinking: iedereen kent nog de foto’s van Britney met kaalgeschoren hoofd, of hoe zij de auto van een roddelfotograaf aanviel met een paraplu. In 2008 werd Spears met psychische klachten opgenomen in een kliniek.

De documentaire toont het hele verhaal: hoe het schattige meisje Britney opviel als zangtalent bij het kerkkoor in haar geboorteplaatsje in de staat Louisiana. Hoe Britney op haar elfde in het tv-programma The Mickey Mouse Club belandt, samen met de jonge Justin Timberlake en Christina Aguilera. In 1998, Britney is dan pas 16 jaar, brengt ze de single ‘…Baby one more time’ uit, die een grote hit wordt. De beelden uit de videoclip worden iconisch. In wat je een sexy versie van een schoolkostuum zou kunnen noemen danst Britney zelfverzekerd door de gangen van een highschool. De pakkende melodie die erbij hoort (Hit me baby, one more time!) maakt het tot een groot succes.

Lees verder in VARAgids 38 vanaf bladzijde 24.

Meer over:

artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA