Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: The Mauritanian, The Crazies en Cry the Beloved Country

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
The Mauritanian
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Deze week: een jonge Sidney Poitier, een stadje in quarantaine en een gerechtelijke dwaling.
The Crazies (2010)
Acteurs: Timothy Olyphant, Rhada Mitchell, Danielle Panabaker
Regie: Breck Eisner
The Crazies
Velen zullen bekend zijn met de remake van George A. Romero's Dawn the the Dead , maar de hervertelling van Romero's wat meer obscure The Crazies bleef aardig onder de radar. Ditmaal technisch gezien geen zombies, maar wel mensen die veranderen in bloeddorstige maniakken. De oorzaak blijkt een lokale vliegtuigcrash waarbij een experimenteel virus in het drinkwater van een stadje in Iowa is beland. The Crazies is een ietwat ondergewaardeerde B-film waarmee de horrorliefhebbers hoogstwaarschijnlijk aan hun trekken zullen komen. Daarbij is Timothy Olyphant prima op zijn plek als sheriff: de acteur lijkt nooit meer van zijn 'lawman' imago af te komen, zie ook zijn onlangs aangekondigde terugkeer als Raylan Givens in een vervolg op de tv-serie Justified.
The Mauritanian (2021)
Acteurs: Tahar Rahim, Jodie Foster, Shailene Woodley
Regie: Peter Macdonald
The Mauritanian
Door de pandemie werd The Mauritanian vrij snel uitgebracht op vod, en sinds deze week is het waargebeurde drama ook te zien op Netflix. De film vertelt het verhaal van Mohamedou Ould Slahi, een man uit Mauritanië die na de aanslagen op 9/11 wordt opgepakt en veertien jaar lang zonder een proces vast werd gehouden in Guantánamo Bay. Slahi wordt gespeeld door de Franse acteur Tahar Rahim (de moordenaar in The Serpent ), die ook in zijn doorbraak Un Prophète (2009) gestalte gaf aan iemand die probeerde te overleven in een gevangenissetting. Het acteerwerk van Rahim - evenals het uitstekende spel van Jodie Foster als de advocaat die het voor hem opneemt - tillen de film van Kevin Macdonald ( The Last King of Scotland ) naar een wat hoger niveau.
Cry, the Beloved Country (1951)
Acteurs: Canada Lee, Sidney Poitier, Charles Carson
Regie: Zoltan Korda
Cry, the Beloved Country
Begin dit jaar nam de wereld afscheid van filmlegende Sidney Poitier, die in de jaren zestig als eerste zwarte acteur (man) een Oscar won. Op Netflix kun je nu kijken naar zijn ongeveer vroegste filmrol in Cry, the Beloved Country (1951), een voor die tijd eveneens vrij baanbrekende film met twee zwarte hoofdrollen: het verhaal volgt twee geestelijken die stuiten op een harde realiteit wanneer ze in Johannesburg op zoek gaan naar de verloren zoon van een van hen. Om aan te geven hoe het er in die tijd in Zuid-Afrika aan toe ging: door toedoen van de Apartheid moest de witte regisseur Zoltan Korda bij aankomst in het land doen alsof de twee hoofdrolspelers zijn persoonlijke bedienden waren. Ook op de originele filmposter waren enkel wat witte bijrolspelers te zien.
Update: Netflix heeft de aangekondigde release van Cry, the Beloved Country op het laatste moment uitgesteld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief