Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: Gothika, Hellboy en The Taking of Pelham 123

  •  
16-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
Gothika
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: Halle Berry in een inrichting, Ron Perlman als rode duivel en een metro-kaping.
Hellboy (2004)
Acteurs: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt
Regie: Guilermo del Toro
Hellboy
Oscarwinnaar (onder meer voor  The Shape of Water en Pinocchio ) Guillermo del Toro regisseerde aan de start van zijn (Amerikaanse) carrière twee stripverfilmingen voordat Marvel Studios het genre wereldwijd dominant maakte. Ron Perlman, die in Del Toro's Blade 2 nog een verachtelijk personage speelde, geeft in Hellboy gestalte aan het brute maar aaibare titelpersonage. Het monster werd in 1944 gevonden toen de nazi's een portaal naar een andere dimensie probeerden te openen, maar werkt nu aan de goede kant voor een instantie die paranormale zaken onderzoekt. De rode protheses zitten de heerlijk laconieke Perlman - als karakteracteur een vrij opvallende verschijning in een hoofdrol - als gegoten, maar helaas mocht Del Toro zijn beoogde Hellboy -trilogie uiteindelijk niet helemaal voltooien.
Gothika (2003)
Acteurs: Halle Berry, Robert Downey Jr., Penélope Cruz
Regie: Mathieu Kassovitz
Gothika
Op papier zag het er echt wel veelbelovend uit: Oscarwinnares Halle Berry ( Bruised ) in een psychologische thriller van de regisseur van La Haine , geproduceerd door bekende namen als Joel Silver en Robert Zemeckis. En ook het uitgangspunt is intrigerend: een psychiater (Berry) wordt op een dag wakker als patiënt op de gesloten afdeling waar ze zelf werkzaam was, waarna een bevriende collega (Robert Downey Jr.) haar vertelt dat ze de hoofdverdachte is in de moord op haar man. De plot wordt echter al redelijk snel lachwekkend, zeker als ook bovennatuurlijke elementen hun intrede doen. Toch weet Berry, die tevens omringd wordt door karakteracteurs als Charles S. Dutton en John Caroll Lynch, met haar acteerwerk Gothika nog enigszins kijkbaar te maken, waardoor de film net niet afglijdt naar het niveau van het een jaar later verschenen Catwoman.
The Taking of Pelham 123 (2009)
Acteurs: Denzel Washington, John Travolta, John Turturro
Regie: Tony Scott
The Taking of Pelham 123
Remake van de gelijknamige thriller met Walter Matthau uit 1974, ditmaal met Denzel Washington als een doorsnee toezichthouder die verwikkeld raakt bij de kaping van een metro-toestel. John Travolta is bad guy van dienst: de door hem gespeelde Ryder wil binnen zestig minuten geld zien en anders gaan er passagiers het leven laten. The Taking of Pelham 123 is bij vlagen spannend, maar Washington en regisseur Tony Scott lijken in hun destijds vierde film samen toch vooral op de automatische piloot te opereren. Het bleek echter een goede oefening voor hun vijfde en beter ontvangen film Unstopabble , die zich niet in een metro maar op een trein afspeelde. Door de dood van Tony Scott werkten de acteur en regisseur nooit meer een zesde keer samen, maar Washington is nu met Tony's broer Ridley in gesprek voor een hoofdrol in diens Gladiator -sequel.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief