Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

VOD Filmklassieker: The Thing (1982)

  •  
14-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
The Thing
Totaal onbegrepen en verguisd toen hij verscheen, nu bejubeld als één van de beste en meest invloedrijke horrorfilms ooit.
The Thing is een glorieuze big-budget B-film van regisseur John Carpenter (tevens bekend van klassiekers als Halloween, The Fog en Escape from New York) over een groepje mannelijke wetenschappers dat op een kleine basis op de Zuidpool een lang geleden neergestort buitenaards ruimteschip ontdekt.
5031.w1554.0.3fe5d6c
Dat, én het mysterieuze organische ding dat eruit kroop. Ze hakken de levensvorm uit het ijs en nemen deze mee naar hun basis. Zelfs de achterlijkste pinguïn weet dat dit een slecht idee is. Expeditieleider McReady (Kurt Russell) had het ding uiteraard gewoon in het ijs moeten laten zitten en zijn baas in de VS moeten bellen, maar goed, op die manier komt natuurlijk geen enkele horrorfilm van de grond. The Thing komt glorieus van de grond als de levensvorm, verkwikt door de hogere temperatuur, opgewekt aan een diepgravend onderzoek van zijn nieuwe biotoop begint.
5620.w2300.0.f737c38
De voornaamste eigenschap van het organisme is dat het andere organismen perfect kan repliceren en dat is de opmaat voor één van de sterkste staaltjes paranoia uit de geschiedenis van de spannende film. Wie van de honden, mensen en planten op de basis is nog van aardse oorsprong? Hoe kun je weten wie echt is. En, oh horror, weet de gerepliceerde zelf eigenlijk wel dat hij niet echt is, of is de kopie daar te exact voor? Er starten twee meedogenloze oorlogen op de basis: die van mens versus monster en die van monster versus mens. Dat de mannen op de basis (en de kijker) beide kampen niet uit elkaar kunnen houden, maakt van The Thing een zeer beklemmende, grimmige en - volgens de destijds woedende critici - walgelijk nihilistische film, die zelfs op het inktzwarte einde weigert een winnaar aan te wijzen.
5621.w2462.0.9dcddab
De diverse transformaties en replicaties van het ding zijn verbeeld door practical effects die destijds cutting edge waren en nu, hoewel soms gedateerd, nog steeds effectief grotesk en goor zijn. Vooral de 'vagina dentata'-scène met de spinnenkop is legendarisch - hier op YouTube te zien , met aansluitend commentaar van ontwerper Rob Bottin en andere makers. Maar het is vooral de niet aflatende paranoia van The Thing die zo memorabel is. De filmische erfenis van die paranoia zie je bijvoorbeeld terug in The Hateful Eight van Quentin Tarantino, één van Hollywoods grootste fans van The Thing. Dat is een western zonder aliens, maar de film speelt zich wel af in een door sneeuw geïsoleerde nederzetting, gevuld met mannen die elkaar totaal niet kunnen vertrouwen. Tarantino kopieerde de muziek van The Thing (Ennio Morricone componeerde de muziek voor beide films en won voor The Hateful Eight zijn eerste Oscar), zo te zien ook de compositie van sommige scènes en in elk geval Kurt Russell, die zowel in The Thing als in The Hateful Eight de hoofdrol speelt.
5622.w2300.0.f906317
De directe inspiratie voor The Thing was de novelle Who Goes There uit 1938, ook glorieuze pulp en boeiend om na het zien van de film te lezen. Hieronder een fan-trailer van The Thing, omdat de echte trailer zo gedateerd en slecht van beeldkwaliteit is, dat je daarna geen zin meer hebt in de film, wat geheel onterecht zou zijn. De kopie die op Netflix staat is gelukkig prachtig helder en scherp.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor