Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story: true crime of exploitatie?

  •  
30-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story
Documentaire gebruikt veel beelden uit een eerdere film uit 2011 en is daarmee oude wijn in nieuwe zakken.
Wie bekend is met de moordzaak rondom Cyntoia Brown Long zal weten dat ze in 2004 op 16-jarige leeftijd werd veroordeeld tot levenslang, vanwege de moord op een man die tegen betaling seks met haar wilde hebben. Vorig jaar kreeg ze na 15 jaar cel clementie en intussen staat Brown Long – die in de gevangenis meerdere universitaire diploma’s behaalde - bekend als een activist die zich ontfermt over de slachtoffers van sekshandel. De documentaire speelt zich vooral af in de periode waarin experts achter de tralies en in de rechtbank probeerden te achterhalen wat de beweegredenen waren voor Brown Longs daad.
Dat is op zich niet zo vreemd: Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story is een gerecyclede versie van een film die documentairemaker Daniel H. Birman in 2011 al maakte, over de gedetineerde. Met enkele scènes van vorig jaar – toen Brown Long vrijkwam – ertussen gemonteerd. Gemaakt zonder permissie van de hoofdpersoon. Nu is dat niet per se een vereiste, maar Birman schuurt hier wel dicht tegen exploitatie aan. Vooral ook omdat de oudere beelden, uit 2004 en daarna, erop duiden hoe curieus het eigenlijk is: een zwarte tiener wier problematische jeugd door een stel voornamelijk witte experts onder de loep wordt gelegd.
En het is geen issue dat de experts wit zijn, maar wel dat er nauwelijks zwarte getuigen en mensen uit het psychiatrische gevangeniswezen aan het woord komen. Boven alles valt op hoe weinig de filmmaker geïnteresseerd is in de persoonlijke ontwikkeling die Brown Long achter gesloten deuren heeft meegemaakt. Het lijkt er dan ook op dat Murder to Mercy vooral een poging is om Brown Longs verhaal opnieuw onder de aandacht te brengen. Misschien ook wel om haar memoires, die vorig jaar verschenen, te promoten. Wie zal het weten, oftewel, het zakelijke doel achter de film is wat schimmig. Het is dientengevolge een kwalijke zaak dat Netflix deze titel heeft aangekocht.
Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story, vanaf 29 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief