Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Murder on the Blackpool Express: kluchtig en zeer vermakelijk Brits moordmysterie

  •  
14-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1680 keer bekeken
  •  
MurderBlackpoolExpress

© Ollie Upton / BBC

Tijdens een busreis langs literaire moordplekken uit het oeuvre van romanschrijver David blijkt een seriemoordenaar actief. 

Murder on the Blackpool Express oogt van meet af aan als een dikke knipoog naar Agatha Christie’s Murder on the Orient Express, maar dan zonder de grandeur en de plechtstatigheid van die roman en met de heerlijke flauwe Britse humor van komiek en scenarist Jason Cook. Het verhaal draait om reisorganisatrice Gemma (een rol van scenarist en actrice Sian Gibson), die om het faillissement van haar bedrijf te voorkomen een bustour heeft georganiseerd langs prominente moordplekken uit de boeken van thrillerschrijver David (Griff Rhys Jones). Kortom: deze reis moet een succes worden.

uktv_44647294144

© BBC Studios

Al bij de eerste halte valt er echter een dode. Een bejaarde vrouw - de gemiddelde leeftijd in het gemêleerde gezelschap ligt sowieso hoog - lijkt zich te hebben verslikt in een sandwich. Toevalligerwijs wel op een door David omschreven plaats delict. Buschauffeur Terry (komiek Johnny Vegas), die een oogje heeft op Gemma, vermoedt al snel een moordcomplot. De rest laat zich wel raden: ook op de volgende bestemming valt een slachtoffer, en de dader wordt uiteraard pas bij de eindhalte, het protserige gokparadijs Blackpool, ontmaskerd. Tussendoor is er veel ruimte voor geestig cynisch gekibbel in de bus.

uktv_44647289242

© BBC Studios

Sowieso is het opmerkelijk dat de tour ondanks de nogal diepgaande tegenslagen gewoon doorgaat. Maar ja, ook David heeft zijn redenen: hij wil net als Gemma geld in het laatje zien. De film hangt ook gewoon aan elkaar van ongeloofwaardigheden die je maar voor lief moet nemen. In ruil voor een beetje goedgelovigheid krijg je een kluchtige thriller met romantische elementen terug die vooral zeer vermakelijk is.

Murder on the Blackpool Express, maandag 15 januari 2024 te zien bij BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief