Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Moorddossier Holleeder: terugblik op liquidatiegolf

  •  
23-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Moorddossier Holleeder
Misdaadverslaggever John van den Heuvel presenteert een aardig volledig overzicht van de intriges in de Amsterdamse onderwereld aan het begin van deze eeuw.
De kroeg in Amsterdam-West waar Thomas van der Bijl in 2006 werd vermoord is tegenwoordig een lunchzaak, zo blijkt in de uitgebreide reportage Moorddossier Holleeder, waarin misdaadjournalist John van den Heuvel ‘de liquidatiegolf’ aan ‘het begin van deze eeuw’, waar Willem Holleeder van wordt verdacht, onder het voetlicht brengt. Er is sindsdien een hoop veranderd en de affaire Holleeder is breed uitgemeten in de pers. In deze nieuwe ‘special’ spreekt van den Heuvel echter ‘voor het eerst en eenmalig’ met Holleeders zus Sonja (de weduwe van de in 2003 vermoorde Cor van Hout), Ferry de Kok (de ex-beveiliger van de in 2005 vermoorde John Mieremet) en April van der Bijl (de dochter van Thomas).
Via deze interviews, bezoeken aan de plaatsen delict en bijkans knullige reconstructies blikt Van den Heuvel terug op een aantal episodes die Nederland in een houdgreep hielden en houden – het proces is immers nog in volle gang. Ook voor de misdaadverslaggever waren de jaren waarin de liquidaties plaatshadden bijzonder impactvol: er werd bij hem ingebroken, en vooral de terugblik op telefoontjes die hij pleegde met prominenten uit de onderwereld, zoals John Mieremet, zijn uiterst wonderlijk – Van den Heuvel sprak de in Pattaya (Thailand) woonachtige Amsterdammer notabene een dag voordat hij werd vermoord.
Al deze gebeurtenissen worden voortdurend gelinkt aan het lopende proces, maar Moordossier Holleeder is boven alles een aardig compleet overzicht van de intriges in de Amsterdamse onderwereld. De sentimentaliteit – de zwaar aangezette violen – moet je maar voor lief nemen, want Van den Heuvel romantiseert de verhandelingen van toen, de reeks aan moorden, geenszins.
Moorddossier Holleeder, vanaf 23 januari 2019 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief