Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

La Ragazza Nella Nebbia (The Girl in the Fog): doorsnee whodunit

  •  
26-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
619 keer bekeken
  •  
GirlFog

Goede cast – met onder meer Toni Servillo – tilt sfeervol en nevelig Italiaans misdaaddrama naar hoger niveau.

Het is een genre op zich: de rechercheur uit de stad die op het platteland een moord moet onderzoeken. Hij wordt erheen gestuurd omdat de hoge piefen geen vertrouwen hebben in de lokale politieafdeling en omdat de rechercheur al voor hete vuren heeft gestaan. Daarnaast blijkt steevast dat politieagenten uit een klein dorpje geloven dat een buitenstaander verantwoordelijk is voor de moord. Maar uit statistieken blijkt dat de moordenaar vaak een bekende is van het slachtoffer. In The Girl in the Fog zinspeelt filmmaker Donato Carrisi ook op beide opties. Tot aan het einde van de derde akte is, zoals gewoonlijk in doorwrochte whodunits, álles nog mogelijk.

Het Italiaanse acteerkanon Toni Servillo (bij het grote publiek bekend van arthousedrama’s als La Grande Bellezza uit 2013) speelt rechercheur Vogel in The Girl in the Fog. Hij moet van de grote stad tijdelijk verkassen naar het Italiaanse Alpendorpje Avechot wanneer een 16-jarig meisje vermist is geraakt. In de openingsscène van de film, een flashforward, blijkt al dat Vogel tegen het einde van het verhaal iets op zijn kerfstok zal hebben. Getuige een gesprek tussen hem en een psychiater (Jean Reno), waarin de psychiater Vogel erop wijst dat zijn overhemd vol zit met bloedvlekken. Is de speurder de verdachte?

La Ragazza Nella Nebbia (The Girl in the Fog)

Carrisi, die met The Girl in the Fog zijn roman uit 2015 bewerkte tot speelfilm en daarmee zijn debuut maakte als filmmaker, zaait op vakkundige wijze van meet af aan twijfel. Hoewel sommige wendingen zich wel laten voorspellen: er zijn qua mogelijke daders ook niet een oneindig aantal mogelijkheden. In dat opzicht tillen de acteurs de plot – eigenlijk een doorsnee whodunit – naar een hoger niveau, met Servillo voorop, als een chagrijnige maar slagvaardige diender. En dan is er natuurlijk de mist uit de titel, die zich ook manifesteert als een soort metafoor: hoe je soms door omstandigheden niet alles even helder kan zien

La Ragazza Nella Nebbia (The Girl in the Fog)

Maar ook hoe we soms door onze emoties een beneveld beeld krijgen van de realiteit, met alle gevolgen van dien. Daar lijkt Vogel zich zeker van bewust.

La Ragazza Nella Nebbia (The Girl in the Fog), vrijdag 27 oktober 2023 om 00.26 uur op NPO 3

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief