Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Komt er nog een vierde Beverly Hills Cop?

  •  
16-08-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Cop
Er wordt al jaren gesproken over een vierde deel van actie-komedie Beverly Hills Cop, maar wil hoofdrolspeler Eddie Murphy het wel echt?
Stralend zaten ze aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, in De wereld draait door van 15 september 2017. Het aanstormende Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah was uitverkoren door de grote Amerikaanse filmproducent Jerry Bruckheimer om Beverly Hills Cop 4 te gaan regisseren in Hollywood. Mét Eddie Murphy in de hoofdrol, en met een budget van rond de vijftig miljoen euro. Ook werd er al iets losgelaten over de verhaallijn: het vierde deel zal gaan over de terugkeer van agent Axel Foley (Murphy’s beroemde rol) naar zijn roots in industriestad Detroit. Daar krijgt hij veel tegenwerking van een bijzonder taaie collega bij het politiekorps. Deze prominente tegenspeler van Murphy moest tijdens het DWDD-interview nog worden gecast. El Arbi zei daar toen over: ‘Ja, dat is een hele lijst met namen. Het gaat van Eminem tot aan Michael B. Jordan. Maar ook Tom Hardy, Channing Tatum en Mark Wahlberg worden genoemd.’
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is het, volgens goed gebruik in Hollywood, nog steeds niet duidelijk wanneer de opnamen van Beverly Hills Cop 4 dan echt gaan plaatsvinden. Het project is nog altijd ‘in ontwikkeling’, zo laat Sophie Tijhuis, de Vlaamse agent van het regieduo, weten. Tijhuis: ‘Adil en Billall zijn deze zomer wel naar Los Angeles vertrokken, maar dat is voor de voorbereidingen van een andere film: Bad Boys III. Zo gaat dat in Hollywood, het ene project kan worden ingehaald door het andere. Dat Adil en Bilall de nieuwe Bad Boys-film regisseren is later aangekondigd dan Beverly Hills Cop 4, maar die film zal nu eerder worden gefilmd en uitkomen. Het Beverly Hills Cop-project staat echter wel nog steeds in de wacht.’
Met dat aanstaande Hollywood-succes van El Arbi en Fallah gaat het dus wel goedkomen. Want de actiefilm Bad Boys For Life, zoals het derde deel heet, is minstens zo’n grote titel als Beverly Hills Cop, komt óók van producent Bruckheimer en heeft een minstens zo beroemde hoofdrolspeler: Will Smith, die weer in de huid kruipt van Mike Lowrey, drugsdetective te Miami, samen met tegenspeler Martin Lawrence als Marcus Burnett. Ook heeft deze film al een releasedatum: 17 januari 2020. Het gaat daarmee als een trein met de carriére van de filmmakers El Arbi (30) en Fallah (32), die in België succes oogsten met de misdaadfilm Black (2015), en eerder dit jaar nog de actiekomedie Patser, met daarin het filmdebuut van Ali B, uitbrachten.
Maar wat betreft de langverwachte terugkeer van Eddie Murphy in de rol van Axel Foley wordt ons geduld op de proef gesteld. Er wordt al jarenlang gesproken over een vierde deel in de Beverly Hills Cop-reeks. Niet zo gek, want de oorspronkelijke film uit 1984 was een onverwachte knaller en met 234 miljoen dollar de grootste box office-hit van het jaar in Amerika. De actiekomedie rond streetwise agent Axel Foley die in de rijkeluiswijk Beverly Hills in Los Angeles tussen een veel keuriger korps van politie-agenten belandt, maar dankzij zijn onorthodoxe aanpak wel de meeste boeven vangt, maakte van Murphy een grote filmster. Met zijn karakteristieke hikkende lachje en zijn vele geestige typeringen leverde hij een van de beste rollen uit zijn carrière af. De synthesizerklanken van Harold Faltermeyer en diens nummer ‘Axel F’ op de soundtrack gaven de film een zeer herkenbaar geluid.
6315.w3000.0.d08be06
Er kwam een tweede deel in 1987 en een derde in 1994, maar die werden een stuk minder lovend ontvangen dan deel één, hoewel ze wel goed bezocht werden. Maar de kwaliteit liep onverbiddelijk terug. Deel drie werd zelfs bekritiseerd door hoofdrolspeler Murphy zelf, die het jaren later in interviews als ‘rotzooi’ zou bestempelen.
Het is een van de redenen waarom het vierde deel zo lang op zich laat wachten. Al sinds 2013 wordt er gesproken over een terugkeer van Axel Foley op het witte doek. Producent Bruckheimer wil dat graag, maar Eddie Murphy was lange tijd niet te spreken over het script. In 2015 zei hij in een interview met Playboy: ‘Het gaat waarschijnlijk gebeuren, maar dan moeten ze wel eerst een goed script hebben. Die Beverly Hills Cop-films hebben zoveel effect op mij gehad. Als ik in het verre buitenland ben roepen mensen ‘Heeeee, Beverly Hills Cop! Axel Foley!’ naar mij. Ik heb tientallen films gemaakt, en dit is waar ze me nog steeds van kennen. Als we een vierde film gaan maken, moet het goed zijn. Het script moet niet bij elkaar geplukt zijn, enkel om veel geld binnen te halen. Dat soort films heb ik niet meer nodig.’
Nu hoeft Murphy het inderdaad niet voor het geld te doen, want zijn nieuwe regisseurs El Arbi en Fallah vertelden in het DWDD-interview dat hij geniet van zijn rijkdom in zijn riante villa in – hoe toepasselijk – de wijk Beverly Hills in Los Angeles. Maar carrièretechnisch zou het toch aardig zijn als Murphy (nu 57) weer eens een echt lekkere filmrol neerzet.
Zijn carrière is op te delen in diverse succesvolle hoofdstukken: zijn Amerikaanse doorbraak als standup comedian met de show Delirious (1983) en zijn optredens in het tv-show Saturday Night Live. Zijn succesvolle filmkomedies in de jaren 80, met naast Beverly Hills Cop ook 48 Hrs (1982), The Golden Child (1986) en Coming to America (1988). Zijn door critici minder lovend ontvangen, maar bij het publiek populaire familiekomedies rond de eeuwwisseling, waaronder The Nutty Professor (1996), Dr. Dolittle (1998), en de stem van de Ezel die hij vanaf 2001 verleende aan de succesvolle Shrek-animatiefilms.
Maar als we eerlijk zijn: sinds de musicalfilm Dreamgirls in 2007, waarin Murphy lekker swingde als de op James Brown geïnspireerde soulzanger James ‘Thunder’ Early, heeft hij geen memorabele filmrollen meer afgeleverd. Dus Murphy is het eigenlijk aan zijn stand verplicht om zijn villa even te verlaten en een nieuw deel te maken van de filmreeks die hem toegang gaf tot zijn rijkdom. Daarbij lijkt hij in goede handen te zijn bij een veelbelovend Belgisch regieduo, die hij een duwtje in de goede richting kan geven richting een doorbraak in Hollywood.
Doe het, Eddie!
Beverly Hills Cop, donderdag 16 augustus, RTL 7, 20:30 uur
Beverly Hills Cop II, donderdag 16 augustus, RTL 7, 22:40 uur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief