Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Jehova - Van God Los S01: aangrijpende én afgrijselijke getuigenissen

  •  
12-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
29080 keer bekeken
  •  
VanGodLos

© Videoland

Documentairemaker Henk van der Aa zet in sterk drieluik op scherpzinnige wijze vraagtekens bij de Nederlandse gemeenschap van Jehova’s getuigen.

Documentairemaker Henk van der Aa dook voor de driedelige serie Jehova - Van God Los in de Nederlandse gemeenschap van Jehova’s getuigen. 29.000 Nederlanders maken deel uit van deze religieuze beweging met een zeer gesloten karakter. Van der Aa is geïnteresseerd in de dynamiek achter gesloten deuren. Hij heeft 57 oud-Jehova’s getuigen gevonden die hun ervaringen willen delen. Een deel daarvan verschijnt in beeld. Hun getuigenissen zijn aangrijpend en afgrijselijk. Het is in die zin geen verrassing dat Van der Aa recent in een radio-interview opbiechtte dat toen hij eenmaal aan dit project begon, hij ‘nogal schrok’.

In 90 minuten behandelt de documentairemaker onder meer de traumatische vorm van uitsluiting die de jehova’s bezigen, de wijze waarop hun leer (het einde van de wereld is aanstonds) een stempel drukt op hun levens en de oververtegenwoordiging van seksuele roofdieren binnen de gelederen van de gemeenschap. Zo vertelt oud-Jehova's getuige Hadassah hoe ze als kind werd misbruikt door een familielid, en hoe ze daar vrijwel niets tegen kon doen, omdat de reputatie van de kerk prevaleert boven het trauma van een jongeling. Naar de politie gaan heeft ook geen zin; iedereen zwijgt.

Hadassah en andere getuigen vertellen ook hoe traumatisch dat idee dat de wereld binnenkort vergaat voor hen was als kinderen. Van ouders en ouderlingen kregen ze te horen dat vrijwel alle aardbewoners, inclusief hun klasgenootjes, dan zouden sterven. Het zijn vooral die getuigenissen die Jehova - Van God Los maken tot een sterke serie. Van der Aa laat ook zien dat de religieuze gemeenschap in zekere zin ongrijpbaar is. Ze voelen zich nergens verantwoordelijk voor en werken ook niet mee aan de serie. Dat deert het drieluik niet. Het is knap hoe Van der Aa zo’n complex onderwerp toch inzichtelijk weet te maken.

Jehova - Van God Los, vanaf woensdag 13 maart 2024 bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief