Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

JazzMatthijs

12-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
70bc855c75b93a541f6b99a61f82aebe
Door Robert Haagsma

Matthijs gaat door beleefde z’n apotheose in een uitverkochte Ziggo Dome. In gesprek met Sven ‘Hammond’ Figee, muzikale spil achter het concert.

'Ik was al op de radar van Matthijs van Nieuwkerk gekomen dankzij mijn bijdragen aan De wereld draait door. Een paar zogenoemde Hammond-battles waren in goede aarde gevallen. Een andere keer had ik met twaalf strijkers van het Residentie Orkest een stuk van Vivaldi gespeeld. Heel gaaf allemaal. En er was nog een connectie. In Deventer zit een heel leuk muziekcafé: De Hip. Eigenaar Fonz Scheepstra is een groot muziekliefhebber. Er bestaat zelfs een stichting De Hip, waarvan Matthijs - die in de omgeving woont - voorzitter is. Toen wij er tijdens een Beatlescoveravond optraden, deed hij de presentatie. Zo kwam ik opnieuw in beeld.

In 2020 viel alles stil. De wereld draait door was afgelopen. De coronatoestand veegde mijn agenda leeg. Mijn studio werd niet meer geboekt. Ik was net aan het nadenken over alternatieve bronnen van inkomsten toen Jessica van Amerongen, de muziekredacteur van DWDD, mij belde. Er waren plannen voor een nieuw zaterdagavondprogramma met Matthijs, waar naast interviews de muziek een heel grote rol zou spelen. Of ik daarvoor een band wilde samenstellen. Ze wisten al dat ze twee drummers wilden hebben. Het was het laatste zetje dat ik eigenlijk niet nodig had: als ik niet mee zou doen, zou ik daar de rest van mijn leven spijt van hebben.

Het was eigenlijk al vanaf het begin een enorm succes. Inhoudelijk, maar ook wat betreft de kijkcijfers en de waardering. Ik had er ook meteen een goed gevoel bij. Het klopte. Matthijs doet alleen iets als hij er ook echt in gelooft. Hij volgt zijn hart. Altijd. Zijn enthousiasme en belangstelling zijn dan ook volkomen authentiek. Ik denk dat we elkaar daarin ook gevonden hebben. Dan blijkt er dus een groot publiek te zijn voor een goed gesprek en soms behoorlijk verrassende muziek. De artiesten lieten vaak een onverwachte kant van zichzelf zien. Zoals Herman van Veen, die zijn hit ‘Opzij’ vertolkte met OG3NE en rapper Lauwtje – allemaal zijn idee trouwens. 

In diezelfde uitzending zat een zeven minuten durende big band battle in jaren 40-stijl, die we uit- vochten met New Cool Collective. Het idee werd op woensdag door Jessica geopperd, vrijdag was de repetitie en zaterdag waren de opnamen en de uitzending. Het was een huzarenstukje, maar we hebben het voor elkaar gekregen. Het was voor mij zelfs een van de hoogtepunten van het seizoen. In de meest recente reeks zat veel jazz. Matthijs wilde dat graag. Ook dat pakte goed uit, omdat het goed gebracht werd. Han Bennink die als een soort muzikale anar- chist met zijn drumstokjes gaat gooien. Zo gaaf.

Het afgelopen seizoen stond ook in het teken van afscheid nemen. Jan Rot zong er nog een laatste keer. Twee weken nadat hij bij ons had gespeeld, werd bekend dat Hennie Vrienten ongeneeslijk ziek was. Al eerder was Golden Earring gestopt. Wat nu ook geldt voor De Dijk. Ik kan nog niet te veel zeggen over het komende seizoen, maar we zullen nog zeker een paar keer terugkomen op artiesten die overleden zijn en groepen die gestopt zijn.

Lees verder in VARAgids 29/30 vanaf bladzijde 38. 

Meer over:

artikelen,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp