VARAgids

Interview met Morad El Ouakili

23-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2023-01-23 om 10.34.32
DOOR CAROLIEN SPAANS

Morad El Ouakili stond ooit als pabo-stagiair tussen de kleuters, maar als ‘vleesgeworden bariton’ geniet hij nu van connecten met luisteraars.

‘O mijn god, die stém.’ ‘Net een bronzen klok.’ ‘Ik luister ZO graag naar jou.’ En zo gaat het maar door op zijn socials. Morad El Ouakili mag op het oog weinig opvallend zijn zwarte jas, zwart petje, zwart T-shirt, wat vermoeid, maar wie niet op een donderdag met dit grafweer als hij begint met praten, gebeurt er iets. Donker en zwaar en met timbre, haast met een galm maar dat kan helemaal niet, een stem voor de openhaard, met honing, whisky, showtrappen en ‘Let’s make some noise!’ en dat allemaal tegelijk. Zó’n stem.

Ik heb de neiging om je mond open te trekken en erin te loeren.

Grijnzend: Mensen denken soms dat ik een compressieapparaat in mijn keel heb, maar dit is echt hoe ik klink.

Je zusje pestte je er vroeger mee.

En vaak ook. Ik kreeg best jong, rond mijn twaalfde, de baard in de keel. Ze ging me altijd nadoen en dan werd ik kwaad. Wij het huis door rennen, sneuvelde er weer iets, ‘Niet tegen mama zeggen’, dat werk.

Zusjes zijn verschrikkelijk

Maar écht. Nou ja, toen in ieder geval wel.

Kun je ook zingen?

Eerst belde ik regisseur Roel van Broekhoven, met wie ik veel programma’s heb gemaakt. Hij is 72 en geen oorlogsverslaggever, dus ik moest hem echt overtuigen dat er in Afghanistan een bijzonder verhaal te halen valt. Hij vertrouwde me en ging mee in mijn enthousiasme. Het scheelde dat de Afghaanse taal grote overlap heeft met Farsi, de taal van Iran die ik goed spreek. En ik ken heel veel Afghanen in Teheran, want Iran is met Pakistan het eerste land waar Afghanen heen vluchten.

Je bent wel stemacteur.

Ik heb commercials ingesproken, voor Citroën en sportscholen bijvoor-beeld, en voor evenementen en feesten. Maar omdat ik nu voor de NPO werk, mag het niet meer. Soms vergelijken mensen mijn stem met iemand die filmtrailers inspreekt, dat lijkt me ooit nog wel geweldig. Jeroen Nieuwenhuize deed dat altijd, hij is sowieso een groot voorbeeld voor me. Als ik hem hoor krijg ik het warm. Dat kan een stem met je doen.

Je draait al lang mee, maar het grote publiek kent jou waar-schijnlijk pas sinds de laatste Top 2000, waar je voor het eerst mocht aanschuiven als presentator

Zeker, maar ik wil eerst heel graag koffie, die heb ik nog niet op vanochtend.

Kom je net je bed uit?

Nee, maar mijn huisgenoot is een fitnessheld, en van hem mag ik niet beginnen met koffie. Eerst thee, en havermoutpap. Niet met havermelk, daar is hij dan weer tegen. En ik mag gelukkig ook vlees van hem eten.

Lees verder op blz. 10 van VARAgids 4.

Meer over:

artikelen, interview,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!