VARAgids

Interview met Maarten Heijmans

13-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
Maarten
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN

Maarten Heijmans is op het vlieg- veld van Kuala Lumpur in Maleisië, waar hij een tussenstop heeft onderweg naar Australië. Zijn huidige gemoedstoestand: ‘Lekker moe.’ Twaalf uur is hij inmiddels aan het reizen. Overigens niet iets waar hij een hekel aan heeft. ‘De belofte van ergens naartoe gaan is fijn en met vliegvelden heb ik wel wat. Het is een soort onbestemd gevoel, dat je ook bij een tankstation kunt hebben. Een soort niemandsland.’ 

Op de achtergrond geroezemoes, af en toe klinkt er door de intercom een vrouwenstem die reizigers maant naar de gate te gaan. Heijmans mag nog even blijven zitten, over anderhalf uur zullen ze gaan boarden en dan volgt nog een vlucht van zeven uur, naar Adelaide. Samen met een groep collega’s van ITA (International Theater Amsterdam) gaat hij daar op een festival Een klein leven spelen, het op de gelijknamige bestseller van Hanya Yanagihara gebaseerde stuk over vier succesvolle mannen die al dertig jaar bevriend zijn maar zich moeilijk laten kennen aan elkaar. Het theaterstuk beleefde vier jaar geleden in Nederland haar première en kreeg fraaie kritieken.

Sindsdien staat het stuk op de menukaart van ITA en spelen ze het, in wisselende samenstelling, in Nederland en internationaal. Maar zo ver als Australië zijn ze er nog niet mee weg geweest. Het zal voor Heijmans sowieso de eerste keer zijn dat hij daar naartoe gaat. Na de voorstellingen (‘een keer of vijf’), plakt hij er een vakantie aanvast. Zie daar, het leven van een gevierd acteur. Bijna vijf jaar is hij nu in dienst bij ITA, maar de bijna veertigjarige Heijmans brak, als we het zo mogen stellen, tien jaar geleden door met de serie Ramses, waarin hij Ramses Shaffy speelde, de bohemian zanger/acteur. Met verve.

Sindsdien is hij veel gevraagd en veel gezien. Op toneel (Flight 49, Ibsen huis), in films (De gelaarsde poes, Wat is dan liefde, Mijn vader is een vliegtuig) en in series (Het Klokhuis en Klem). Wanneer Heijmans in Australië is, begint hier de door Tim Oliehoek geregisseerde sf-serie Arcadia waarin hij een van de belangrijke rollen speelt. Niet de hoofdrol, want die is er niet
in deze door een ensemble cast gedragen serie. Hij wil er best iets over vertellen, in de lounge, tussen het geroezemoes, de stem- men, de drukte, de wereld in het klein op dat vliegveld in Maleisië. Niet ideaal, soms valt hij weg, om te zoeken naar een plek waar de wifi goed is.

Lees verder op blz. 10 van VARAgids 11.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!