Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Interview met Dick Maas

18-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
dick maas
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN
Hij introduceerde met De lift en Amsterdamned het actiegenre in de Nederlandse filmwereld en kreeg pas eind jaren 90 navolging. ‘Ik zag films maken als een vak, mijn generatiegenoten waren bezig met het uitbroeden van eieren.'
De ‘tv-tips’ die altijd vermeld staan bij dit interview komen vaak pas aan het einde van een gesprek aan bod: ‘vergeet ik nog bijna te vragen: waar kijkt u graag naar?’ Zo ging het deze keer ook. ‘Ik zal wel wat dingen opschrijven,’ zei Dick Maas. Even later zat er een lijstje in mijn mailbox (deze keer niet in de spambox, daarover straks meer). ‘Brandweerfilmpjes op YouTube’ stond bovenaan. ‘Vooral de Russische brandweerfilmpjes zijn tamelijk rustgevend. Eerst kilometers door de sneeuw rijden en dan ergens urenlang een bij voorbaat reddeloos verloren houten huis gaan blussen.’ Kijk, dat is toch de betere tip! Ook onverwacht mindful van de filmregisseur die ons met films als De lift, Amsterdamned, Flodder, Do not disturb, Moordwijven en Sint tempo, actie, special effects en stunts bracht. De overeenkomst met zijn eigen werk zit ’m wellicht in het eenvoudige plot, ‘brandweer blust huis’, zoals zijn eigen films ook altijd in een zin zijn samen te vatten: ‘asociaal gezin verhuist naar sjieke wijk’, ‘Lift leidt eigen leven’, ‘Duiker maakt Amsterdamse grachten onveilig’, ‘Sinterklaas blijkt kwaadheiligman’. Zijn omschrijving laat met een zin als ‘reddeloos verloren houten huis’ dan wel weer zijn gevoel voor droge humor zien, want ook dat is het handelsmerk van Maas. Humor, die volgens sommigen aanvankelijk een tikje vulgair was, maar inmiddels mainstream is geworden. Deze week is het ‘Dick Maas week’ op RTL 7. Wat dat ook moge betekenen, want een aantal van zijn films zijn met de regelmaat van de klok te zien. Maas heeft zelf ook geen idee wat de week behelst. Maar staat ons desondanks te woord.

Wat is uw huidige gemoedstoestand, meneer Maas?
Wat zal ik zeggen. Aan de ene kant ben ik wel vrolijk. Voor zover dat kan natuurlijk in deze toestand. Ik werkte al grotendeels thuis, dus er is in dat opzicht niet veel veranderd. Misschien is vrolijk toch niet helemaal een goede omschrijving. Laat ik mijn gemoedstoestand gemengd noemen: vrolijkheid en somberheid wisselen elkaar af. Zoals bij de meeste mensen op dit moment, denk ik.

Waar vult u uw dagen mee?
Schrijven. Dingen uitzoeken. Ik moet altijd veel dingen uitzoeken wat betreft rechten. En er zijn altijd mensen die wat van me willen. Verder kijk ik veel films.

Toen ik u mailde om een afspraak te maken, liet uw antwoord op zich wachten: ‘Check je spamfilter’ schreef u, ‘daar komen mijn mails vaak terecht, vanwege mijn voornaam.’
Dat is echt zo. Het is reuze frustrerend! Inmiddels weet ik dat het de reden is dat ik vaak pas een maand later antwoord krijg op mails. Als het echt belangrijk is, laat ik de c weg. Dan gaat het meestal goed.

Heb je je ouders weleens gevraagd waarom ze je Dick hebben genoemd? Het lijkt me begin jaren 50 niet per se een voor de hand liggende naam in Nederland.
Ik heet eigenlijk Dirk. Een vreselijke naam vond ik dat. In mijn jeugd heb ik een tijd in Canada gewoond en daar kennen ze Dirk niet, dus toen werd het Dick. Dat heb ik zo gelaten. In Amerika was dat wat lastiger, want daar zijn mensen die om bepaalde connotaties de naam niet durven uit te spreken. Daar werd ik Richard genoemd.

Lees verder in VARAgids 4 vanaf pagina 8.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief