VARAgids

Interview met Anniek Pheifer!

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
INterveiw 20
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN

Als ze niet op de toneelschool zou zijn aangenomen, was Anniek Pheifer geschiedenis gaan studeren in Groningen. Maar vanaf heel jong al wist ze dat ze actrice wilde worden. Op haar achttiende verhuisde ze van het Drentse Veenhuizen naar Amsterdam om aan de toneelschool te beginnen. Vier jaar later had ze haar diploma op zak en sindsdien is ze eigenlijk niet meer weggeweest van het toneel en is ze vaak te zien in films en series. Zoals deze week in de nieuwe, tiendelige misdaadserie Anoniem, waarin ze samen met Jeroen Spitzenberger de hoofdrol speelt. 

In gesprek met een actrice die met gemak transformeert tot Desdemona in Othello en Ljoebov in De kersentuin, maar bij wie je ook altijd stiekem nog even speurt of ze geen stukje spinazie tussen haar tanden heeft zoals in de Iglo-reclame waarin ze begin deze eeuw te zien was. Inmiddels staat Anniek Pheifer, die twee kinderen heeft, ook op de barricade voor het klimaat. Want toen de oudste zei: ‘Mama, denk je dat ik mijn leven nog af kan maken,’ gingen alle alarmbellen rinkelen en schrok ze wakker.

Laten we beginnen met de aanleiding voor dit gesprek: Anoniem. Kun je iets vertellen over de serie en jouw rol?

Je volgt een gezin waarin elk gezinslid op zijn eigen manier, gewild of ongewild, verbonden is met drugscriminaliteit. Ik speel Sarah, moeder van twee kinderen en officier van justitie en ik ben bezig om een drugscrimineel achter de tralies te krijgen en vooral te houden. Het is een grote en belangrijke zaak. Je volgt mijn strijd tegen het kwaad en tegelijkertijd zie je hoe de afzonderlijke gezinsleden elkaar uit het oog hebben verloren én hoe we elkaar weer proberen te vinden.

Niet zo lang geleden zei je in een interview dat je weleens in een Breaking bad-achtige serie zou willen spelen. Ik zag de eerste aflevering en dacht: je gebeden zijn verhoord.

Ja he? Maar ook weer niet. We hebben natuurlijk al Hollands hoop gehad, de Nederlandse Breaking bad. En in Anoniem speelt Jeroen een gedesillusioneerde leraar die het roer omgooit, dat is vergelijkbaar misschien, maar deze serie heeft ook comic book-achtige elementen, zoals de geluidseffecten en de bigger than life ‘vechtscenes’

Wat ik zag, vond ik veelbelovend.

Dat is leuk om te horen. Het blijft moeilijk om iets waar je zelf aan meewerkt te beoordelen. Als je vijftig dagen op een set hebt gestaan, ben je toch een beetje gedeformeerd. En dan kijk je nog heel erg op acteursniveau. Maar ik heb wel het idee dat we iets bijzonders en vooral anders hebben gemaakt. Het is een beetje losgezongen van de realiteit.

Ik vond vooral goed hoe maatschappelijke kwesties een plek krijgen. Zo is er aandacht voor drugscriminaliteit, hedendaags opvoeden, maar ook MeToo zit erin: er wordt een onderzoek geopend naar je baas, gespeeld door Peter Blok, en hij vraagt jouw loyaliteit. Hoe gaat dat verder?\

Dat onderzoek gaat lopen.

Je moet me wel wat geven!

Haha, wat is je vraag precies?

Laat ik het anders formuleren. Je baas vraagt jouw loyaliteit. Je wilt niet spoileren, dus misschien kun je bedenken hoe je zou reageren als zoiets je in het echt zou overkomen. 

Oei, dat ik vind ik een lastige vraag. Je bedoelt wanneer een extern bureau wordt ingeschakeld om misstanden aan de kaart te stellen? Ik zou daar natuurlijk aan mee werken en zo eerlijk mogelijk antwoord geven.

Lees verder op blz. 10 van VARAgids 20.

Meer over:

artikelen, interview
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!