Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

In de kijker

26 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
557 keer bekeken
in de kijker prepr
Door Carolien Ronde
Een gamer filmde zichzelf en zond live op het web uit, 24 uur per dag, totdat hij het niet meer volhield.
In de avond van 14 op 15 maart besluit de 25-jarige gamer Ludwig Ahgren een online live video te starten op streamingdienst Twitch. Dat doet hij vaker – de Amerikaanse gamer verdient zijn geld met deze online streams waarin hij computerspellen speelt – maar deze keer is hij van plan een ‘subathon’ te organiseren, waarbij de ‘subs’ (subscribers, ofwel abonnees) de stream kunnen verlengen. Zijn kijkers kunnen dus door middel van een abonnement bepalen hoe lang hij nog door zal gaan. Voor iedere abonnee (goed voor zeven dollar) worden twintig seconden aan de aftellende klok van de streamer toegevoegd. Pas als de klok afloopt, zal zijn livestream stoppen.

Aan de start van de subathon verwacht Ahgren zo’n 24 tot 48 uur te zullen streamen. Dat blijkt een ferme onderschatting. Pas op woensdag 13 april loopt de stream op zijn einde, 31 dagen na de aftrap. En zelfs nu had hij nog door kunnen gaan. Het is Ahgren zelf die besluit de livestream een halt toe te roepen. Hij probeerde al eerder het klokje sneller te laten aftikken door het aantal seconden per nieuwe abonnee te halveren, maar dat mocht niet baten. Enkele keren kwam zijn klok dicht bij de nul seconden. Een keer stond hij zelfs op één seconde, maar steeds werd de stream door een nieuwe abonnee ‘gered’.
De stream, die dus 31 dagen lang 24 uur per dag doorliep, filmde Ahgren tijdens het gamen, zoals zijn volgers van hem gewend zijn. Maar ze zagen hem ook eten, slapen en douchen. ‘Ik ben in slaap gevallen tijdens de stream gisteravond en werd de best bekeken streamer op Twitch. Hoe kan dat ooit?’, schrijft Ahgren op Twitter.

‘Het leuke van streams is dat het echt ongecensureerd is. Anders dan bij gewone posts op sociale media, weet je dat er niks aan geregisseerd is. Ik kan daar ook uren naar kijken’, vertelt radio-dj Giel Beelen. Maar hij kent ook de andere kant van de stream. Al voor het concept populair werd bij gamers op Twitch, was Giel meerdere keren dagenlang te volgen voor iedereen die daar zin in had. Sinds zijn eerste deelname aan 3FM’s Glazen Huis in 2004, liet hij zich nog acht keer opsluiten voor het goede doel. Daar waren de dj’s dag en nacht te volgen, want naast dat het huis logischerwijs van glas was, hingen er ook nog eens tal van camera’s. ‘Ik denk dat toen duidelijk werd dat hetgeen wat wij “sleutelgatradio” noemden zo populair was. Dat er zo veel mensen zijn die even door het sleutelgat met je mee willen kijken, als het ware.’

Lees verder in VARAgids 18 vanaf bladzijde 16.

Meer over:

#artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA