Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Hoe de droombaan van Songfestival-eindredacteur Gerben Bakker in rook opging

11 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
20InstaGerbenBakker+C[HH]
DOOR ROGER ABRAHAMS
De halve Nederlandse televisiewereld droomde van de klus: eindredacteur van het Songfestival, maar het was Bakkers telefoon die rinkelde. Het was dus wel even slikken toen zijn droombaan in duigen viel. 

Als mensen hem vroegen wat hij nog eens zou willen doen, dan noemde eindredacteur Gerben Bakker altijd de finale van het Eurovisie Songfestival. Om daar meteen aan toe te voegen dat het nooit zou gebeuren: Nederland ging toch niet winnen. Zijn cv was er in ieder geval geknipt voor. Als het ging om live-televisie van grote shows, vaak gecombineerd met muziek, wisten ze Bakker (Luttenberg, 1971) wel te vinden. Zo had hij de eindredactie gedaan van het Gouden Televizier-Ring Gala, The voice of Holland en twee keer van hetJunior Eurovision Song Contest, het kindersongfestival. En de grote mensen versie volgde hij al vanaf zijn jeugd. Dus toen in 2014 reuring ontstond rondom de Songfestival-deelname van The Common Linnets, werd Bakker daar behoorlijk nerveus van. Aanwezig bij de finale in Kopenhagen zag hij hoe Ilse De Lange en Waylon bleven steken op de tweede plek. Vorig jaar ging de Duncan Laurence-hype goeddeels aan hem voorbij. Drukte op het werk. Toen hij die bewuste zaterdagavond echter thuiskwam van een opname, het hele huis aantrof vol vrienden en op tv zag hoe de finale werd afgesloten met ‘Arcade’, dacht hij: oké, maar nu wil ik het ook echt gaan doen.

De halve Nederlandse televisiewereld droomde van de klus, maar het was Bakkers telefoon die rinkelde. Niet veel later mocht hij zich eindredacteur van het EurovisieSong-festival 2020 noemen. Of Head of Show, zoals het internationaal heet. Als eindverantwoordelijke voor de drie liveshows – de twee halve finales en de finale – was het aan hem en een creatief team om alles te bedenken wat, behalve de liedjes zelf, Europa aan de buis gekluisterd moest houden. Van september tot en met december vergaderde hij met presentatoren, choreografen, kostuumontwerpers en muzikanten en schreef drie draaiboeken uit. Na de jaarwisseling overzag hij draaidagen, repetities en onvoorziene moeilijkheden.

Op een avond in maart stond Bakker bij de Euromast te kijken naar Lenny Kuhr. Er was een opname aan de gang uit een reeks filmpjes à la The Passion, met Songfestivalwinnaars op bekende Rotterdamse locaties. Deze kon gelukkig doorgaan - de planning van andere filmpjes, waarvoor artiesten uit de rest van Europa moesten overkomen, begon aardig in de soep te lopen door het om zich heen grijpende coronavirus. Bakker stootte Erik van Tijn aan, die de muzikale leiding over de liveshows voerde. Hoe schatte hij de situatie in? 'Ik denk dat het niet doorgaat,' antwoordde Van Tijn. Bakker werd al weken geplaagd door dezelfde vrees: dit Eurovisie Songfestival zou nooit plaatsvinden. 

Lees meer in VARAgids 20 vanaf pagina 28.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA