Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics: uitzinnige hoogten

  •  
12-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Have a Good Trip
De rommelige documentaire is een anekdotische aaneenschakeling van beroemdheden die vertellen over psychedelica.
Acteur Nick Offerman (het meest bekend uit Parks and Recreation) gaat gekleed in een bruine doktersjas met bijbehorende stereotiepe hoornen bril, en legt de kern van de film uit: 'Wat voor persoon zou ervoor kiezen om iets gevaarlijks en hilarisch te doen?'
Het uitgangspunt van regisseur Donick Cary is eenvoudig: een documentaire afleveren die de verhalen presenteert van beroemdheden die hun ervaring met het gebruik van psychedelica beschrijven. Of het nu gaat om een slechte trip of een levensveranderende ervaring. Een rits aan beroemdheden komt voorbij: Sting, A$AP Rocky, Rosie Perez, Reggie Watts, Natasha Lyonne, wijlen Carrie Fisher en Anthony Bourdain, Nick Kroll, de drummer van The Grateful Dead , en meer.
Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics
Regenbogen die uit een penis schieten, een pratende boseikel, een vrijgezellentrip naar het strand waarbij Nick Kroll 45 minuten heeft rondgelopen overgegoten met zeewier, Sting die vertelt over zijn trip waarbij hij hielp een koe te baren. Dergelijke verhalen worden afgewisseld met een parodie op een Afterschool Special (een soort school tv) die de gevaren van de psychedelische drugs predikt.
Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics
De charmante actrice Carrie Fisher vertelt over haar intieme en langdurige relatie met LSD. Ze is verbaasd dat ze haar psychedelische ervaringen dient op te rakelen voor de camera: 'Ik vind het idee van drugsanekdotes hilarisch. Als je het goed doet, kun je geen samenhangend verhaal vertellen.'
Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics
Haar segment is een rustpunt in de documentaire omdat onderzoeker en psycholoog Charles Grob tevens uitlegt hoe de drug invloed had op haar bipolaire brein, waardoor zij geen psychose meemaakte maar zich juist normaal voelde. Grob krijgt helaas niet lang de aandacht, terwijl de segmenten die ingaan op hoe psychedelica psychische aandoeningen kunnen behandelen nu juist interessant zijn – in ieder geval beter dan het opmerkelijke relaas van Deepak Chopra, die aangeeft dat de wereld bestaat uit een dubbelzinnige, stromende kwantumsoep, of zoiets.
Alleen enkele elementen werken in de documentaire: de neppe Afterschool Special en de kleurrijke, geanimeerde clips die de psychedelische reizen van de beroemdheden illustreren. De halfslachtige segmenten met Grob en Chopra dienen enige diepgang aan de documentaire te geven, maar slagen daar maar deels in.
Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics
Cary’s documentaire voldoet niet aan de kwaliteit - noch heeft het een hoog entertainmentgehalte – van het grote aanbod aan documentaires in de Netflix-catalogus. Denk aan: de bevrijding van onorthodoxe Joden uit de gemeenschap in One of Us , de onderlinge (tijger) machtsstrijd van Floridiaanse trailer trash in Tiger King , true crime-docu’s zoals Making a Murderer , en meer. Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics poogt een humoristische documentaire te zijn over drugsgebruik, maar eindigt als een enigszins mislukte trip.
Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics, vanaf 11 mei 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief