Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

'Golden girl' Elizabeth Holmes probeerde met bloedtests de wereld te veranderen

11-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
20InstaElizabethHolmes+C[HH]
DOOR JORIS HENQUET
De jonge Elizabeth Holmes wilde de wereld veranderen met een handige ‘iPhone voor bloedtests’. In Silicon Valley stroomden de miljarden binnen. Spijtig alleen dat het apparaat niet bleek te werken.

Elizabeth Holmes is zo’n persoonlijkheid waarvan je meteen weet dat mediamakers uit alle genres er bovenop zullen springen. Een ambitieuze, jonge vrouw met een verhaal waarin er letterlijk en figuurlijk bloed vloeit; het maakt Holmes uiterst geschikt voor dit mediatijdperk. Haar geschiedenis leidde de afgelopen jaren al tot lange artikelen in tijdschriften, een boek, een podcast, een documentaire, en er zijn al een dramaserie (met komiek Kate McCinnon in de rol van Holmes) en een film (met Jennifer Lawrence als Holmes) in ontwikkeling. Alleen de musical laat nog op zich wachten.

Waarom deze massale aandacht? Nou, ten eerste omdat het verhaal van Elizabeth Holmes zich afspeelt in de wereld van Silicon Valley, het hippe, schatrijke epicentrum van de tech-industrie in Californië. Er is een grappig internetfilmpje waarin je Elizabeth Holmes ongemakkelijk ziet dansen voor een zaal mensen op de muziek van ‘U can’t touch this’ van rapper MC Hammer; dit beeld past helemaal in de wereld van de technerds. Ook qua uiterlijk past Holmes in het plaatje: ze is jong, blond en vlot, maar ze draagt ook graag zwarte coltruien, hierbij geïnspireerd door Apple-oprichter Steve Jobs, haar grote voorbeeld. Ook praat ze met een opvallend lage baritonstem, die volgens ingewijden niet haar normale stem is: Holmes is lager gaan praten om zo serieus en gewichtig over te komen.

Het onderwerp van Holmes’ ondernemerschap is wellicht iets minder aansprekend, omdat het complexe materie uit de medische wetenschap betreft. In 2004 studeerde de 19-jarige Holmes scheikunde aan de prestigieuze Stanford Universiteit in hartje Silicon Valley. Na twee jaar hing Holmes haar studie aan de wilgen om een bedrijf te starten dat een revolutie in de medische wetenschap teweeg zou gaan brengen.

Het bedrijf Theranos zou op een geheel nieuwe, veel makkelijkere wijze bloedonderzoek kunnen doen, namelijk door een bloedprikje uit een vingertop. Op deze manier zouden honderden tests kunnen worden uitgevoerd. Ziektes werden zo in een vroeg stadium opgespoord, en patiënten hoefden nooit meer zo’n enge injectienaald in hun arm te krijgen. Holmes ontwikkelde hiervoor een kleine machine die ‘The Edison’ ging heten, vernoemd naar uitvinder Thomas Edison.

Lees meer in VARAgids 20 vanaf pagina 18.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor