Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Genoeg = genoeg

05-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
genoeg = genoeg
Door Jelle Derckx
‘Hoe minder spullen, hoe groter je persoonlijke groei en geluk’, zo betoogt minimalisme-expert Jelle Derckx. Hoe werkt dit precies?
Twee mannen komen op een feest van een miljardair. De ene man kijkt verwonderd om zich heen en zegt: ‘Wow, deze vent heeft alles!’ Waarop de andere man zegt: ‘Ja, maar ik heb iets wat hij nooit zal hebben: genoeg.’ Bekende Nederlanders gaan in 100 dingen de challenge aan. Ze gaan een maand leven met 100 spullen. Een betekenisvol programma waar ik de volgende boodschap uithaalde: ‘We bezitten veel. Veel wat we niet gebruiken of nodig hebben. Laten we dat wat wij te veel hebben verkopen of weggeven om anderen te helpen’.

Zelf ging ik ook ‘The 100 Things Challenge’ aan in 2012. Minimalistischer leven onstond voor mij uit een persoonlijke motivatie om mijn leven 180 graden om te draaien. Prullaria, boeken, cd’s, dvd’s, mijn tv en onder meer mijn Xbox gingen allemaal in rap tempo de deur uit. Oh wat gaf het me kracht, rust, overzicht en een bevrijd gevoel. Steeds als de bel ging en iemand via Marktplaats weer wat kwam ophalen voelde ik me vrijer. Vrijer van ballast. Ballast die me alleen maar weerhield van datgene wat ik eigenlijk écht wilde doen in het leven: net als Napoleon Hill ook anderen helpen met nieuwe en inspirerende inzichten. Hill is de auteur van het boek Denk groot & word rijk. Bij de titel denk je misschien meteen aan een boek dat je leert miljonair te worden, maar dat was het voor mij niet. Door het boek was ik me ervan bewust geworden hoeveel ik me in het verleden had laten leiden door angst (zonder dat ik het überhaupt door had) en dat ik tegen die angst dus ook ‘nee’ kon zeggen. Kort gezegd zag ik ineens mijn destructieve gedachten en pakte ik de controle terug door deze gedachten niet meer voor waarheid aan te zien. Je moet namelijk niet alles geloven wat je denkt.

Door deze doorbraak en realisatie was ik verliefd geworden op het thema persoonlijke ontwikkeling en had ik al verder googelend de term ‘minimalisme’ en het ‘ver- simpelen van je leven’ ontdekt. Een blogger uit de Verenigde Staten formuleerde het alsvolgt: ‘Er zijn twee stappen naar het versimpelen van je leven: identificeer wat het allerbelangrijkste is voor jou en verwijder alles wat daar niet bij helpt’.

Kwam dat even goed uit. Wat op dat moment het allerbelangrijkste voor me was, had ik recent opgeschreven middels een persoonlijke missie. Een document waarin zwart op wit staat waar je naartoe wil als mens. Voor mij was dat op dat moment vooral gaan schrijven en daarmee hopelijk anderen ook inspireren en helpen net als Mister Hill bij mij had gedaan. Bij alles wat ik in mijn bezit had stelde ik mezelf de vraag: ‘Helpt dit mij bij mijn persoonlijke missie?’ Was het antwoord nee, dan ging het weg.

Lees verder in VARAgids 33 vanaf bladzijde 22.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief