Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn: interessant portret van een charlatan

  •  
26-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn
Documentairemaker Lucy Blakstad verlegt haar focus naar vermeend fraudeur Carlos Ghosn in een bij vlagen hilarische film.
Hij gedroeg zich ‘als een koning’ maar werd prompt van de troon gestoten. Zakenman Carlos Ghosn boekt vanaf de jaren 90 grote successen bij autogiganten als Renault en Nissan, maar komt vanaf 2017 in negatieve zin in het nieuws omdat hij iets te inhalig zou zijn geweest – lees: hij zou hebben gesjoemeld met gelden uit de bedrijven. Het meest bekend is de Libanees – die ook de Franse nationaliteit heeft – misschien wel door zijn ontsnapping uit Japan. De Franse en Japanse ministeries van Justitie hadden een zaak geopend tegen Ghosn. Waarschijnlijk omdat hij een gevangenisstraf vreesde vluchtte hij het land uit.
Documentairemaker Lucy Blakstad ( The Surgeon’s Cut , 2020) toont hoe hij dat deed. En dat is een opmerkelijke aangelegenheid: Ghosn had namelijk een privédetective ingehuurd die ervoor zorgde dat hij netjes ingepakt zou worden in een koffer die hem via Tokyo – in het bagageruim van het vliegtuig dus – weer in Libanon zou brengen. Maar eerst laat Blakstad de hoogtij zien van de zakenman, die aan het einde van de jaren 90 van het bijna failliete Renault weer een belangrijke speler maakt op de automarkt. En later volgt de alliantie van Renault met Nissan, waar Ghosn een prominente rol in speelt.
Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn
Tegen die tijd verhuist hij naar Japan. De meest kostelijke scènes uit Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn zijn dan ook wanneer zijn Japanse assistente van toen – die Ghosn ondanks de schandalen blijft steunen – uitlegt wat hij voor ontbijt at (een goor paars goedje met allerlei poedertjes) en hoe hij haar toen hij wat dikker werd vroeg om de kraag van zijn overhemden een centimeter breder te maken. De film bevat meer van dat soort humoristische scènes, misschien wel om nog eens te onderschrijven hoezeer de Ghosn-affaire – ook gezien de ontsnappingswijze van de zakenman – een grote farce is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn
En Ghosn zelf? Die is te zien op legio archiefbeelden maar wilde niet meewerken aan de film. Logisch ook: Blakstad ontmaskert de hoofdpersoon vakkundig.
Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn, vanaf 26 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief