Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Follow the leader: Buffy the Vampire Slayer

  •  
28-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Buffy
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 65: Nerf Herder, bekend van Buffy the Vampire Slayer.
Tegenwoordig kennen we Joss Whedon dankzij The Avengers als de schrijver en regisseur van één van de grootste blockbusters van de afgelopen jaren. Maar aan het eind van de jaren negentig werkte hij nog vooral aan televisieseries - waarbij Buffy the Vampire Slayer zijn grote doorbraak was. Wat in eerste instantie beschouwd wordt als een geinig tienerdrama (met vampieren), groeit uiteindelijk uit tot een enorme culthit, met een enorme hoeveelheid aan merchandise, stripboeken, gewone boeken, computerspellen en het ‘Buffyverse’ als gevolg.
Buffy the Vampire Slayer markeert niet alleen de doorbraak van producent Joss Whedon en actrices als Sarah Michelle Gellar en Alyson Hannigan, maar ook die van Nerf Herder. De Amerikaanse punkband is in 1997 nog onbekend wanneer de muzikanten gevraagd worden om de intromuziek van de serie te verzorgen. ‘Whedon had in eerste instantie een professionele componist ingehuurd voor het introdeuntje’, vertelt drummer Steve Sherlock aan Dazed Digital. ‘Maar hij was niet helemaal tevreden met het resultaat. Ze waren al flink gevorderd in de opnames van het eerste seizoen toen de beslissing viel om een andere weg in te slaan.
Die andere weg leidt naar de band uit Californië, die op dat moment nog weinig ervaring heeft. ‘Het was één van de eerste dingen die we buiten onze garage deden’, legt frontman Parry Gripp uit in gesprek met Time.’ In die periode heeft Nerf Herder net in eigen beheer een album uitgebracht, dat via een gemeenschappelijke vriendin in het bezit van Alyson Hannigan komt. De actrice, ook bekend als Lily uit How I Met Your Mother, is meteen fan en besluit om het album aan Whedon en de rest van de cast te laten horen.
Binnen de kortste keren kwam het halve team naar optredens van ons’, vervolgt Sherlock. ‘En dus wilden ze ons rauwe punkgeluid als intromuziek.’ Na de opnames is het Nerf Herder inmiddels gelukt om bij een platenlabel terecht te komen, maar het vertrouwen in de band is daar al snel verdwenen. ‘Toen Buffy voor het eerst werd uitgezonden, wilde dat label al niks meer met ons te maken hebben’, vertelt Gripp. ‘Ze zorgden er zelfs voor dat onze naam kleiner op de aftiteling kwam te staan! Maar toen Buffy een hit was, vroegen ze ineens of we niet toevallig nog een EP met het nummer erop wilden opnemen. Typisch.
Uiteindelijk is Nerf Herder niet alleen maar te horen geweest in Buffy the Vampire Slayer, maar komt de band ook een keer in beeld. De groep heeft de eer om het laatste optreden te mogen verzorgen in The Bronze, de nachtclub die regelmatig terugkomt in afleveringen van de serie. ‘Het was onwerkelijk om daar als laatste band te mogen spelen’, herinnert Sherlock zich. ‘We hebben urenlang langs alle sets gedwaald. We hebben zelfs wat souvenirs mee naar huis kunnen nemen.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief