Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Follow the leader: Arrested Development

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Arrested Development S5x
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 62: Ron Howard en David Schwartz, bekend van Arrested Development.
Wanneer Arrested Development oorspronkelijk op televisie wordt uitgezonden (tussen 2003 en 2006), vallen de kijkcijfers tegen. De serie is te ingewikkeld voor een sitcom, met allerlei 'inside jokes' en obscure verwijzingen naar eerdere afleveringen. En dus is het na drie seizoenen einde verhaal. Maar in de jaren die volgen groeit de serie met Jason Bateman, Will Arnett en Michael Cera dankzij de dvd-verkoop uit tot een enorme cultfavoriet. Netflix brengt de serie in 2013 terug voor een vierde seizoen én werkt inmiddels ook aan een vijfde reeks.
De serie opent met een luchtig introotje, waarin een vertelstem uitlegt wie de hoofdpersonen zijn en wat de basis van het verhaal is. Die stem is afkomstig van een grote naam in Hollywood: Ron Howard. De Amerikaan breekt oorspronkelijk door als acteur met de rol van Richie Cunningham in Happy Days. Daarna zet Howard aan het eind van de jaren zeventig zijn eerste stappen als regisseur. Aanvankelijk maakt hij televisiefilms, maar later is hij verantwoordelijk voor enorme successen als A Beautiful Mind, Apollo 13 en The Da Vinci Code. En hij gaat gestaag door: later dit jaar verschijnt Solo: A Star Wars Story, een film die hij uiteindelijk als regisseur over de eindstreep mocht trekken, nadat de oorspronkelijke regisseurs Phil Lord en Chris Miller werden ontslagen.
Naast de stem van Ron Howard bestaat de intro van Arrested Development uit een opbeurend ukelele-deuntje, verzonnen door David Schwartz. De Amerikaanse componist is net voordat hij aan het project begint teruggekomen van een vakantie op Bora Bora. Tijdens die reis ziet hij in de bar van een hotel hoe iemand op een Tahitiaanse ukelele speelt. Schwartz raakt geïntrigeerd, en schiet de man aan, die hem vertelt waar hij er zelf één kan vinden.
Terug in Amerika gebruikt Schwartz, die verantwoordelijk is voor alle muziek in de serie, de ukelele tijdens een korte muzikale cue in een aflevering van Arrested Development. Mitch Hurwitz, de bedenker van de serie, vindt dat zo goed klinken, dat hij vraagt of Schwartz het instrument wil gebruiken voor het intro van de serie. ‘Uiteindelijk heeft de intromuziek moderne en klassieke elementen’, vertelt de componist in gesprek met de universiteit van Berkeley. ‘Mijn plan was eigenlijk om het zo uitgekleed mogelijk te maken, en er steeds meer dingen vanaf te halen. Maar Mitch wilde juist steeds meer elementen; dat is in de stijl van het programma. Normaal gesproken werkt het niet om zoveel lagen te hebben, maar het past bij een serie als Arrested Development.’
In het vierde seizoen van Arrested Development zijn er verschillende variaties te horen. De serie kent in deze reeks een andere structuur, waarbij in elke aflevering een specifiek karakter centraal staat. ‘We bedachten dat het interessant is om ieder personage zijn eigen instrument te geven en dat vervolgens door te laten klinken in de intromuziek’, legt Schwartz uit op Reddit.
Heb je zelf een ukelele? De componist van Arrested Development legt hieronder uit hoe je de intromuziek speelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief