Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Follow the leader: Grey's Anatomy

  •  
29-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grey's Anatomy
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 50: Psapp, bekend van Grey’s Anatomy.
Het was oorspronkelijk slechts een mid-season replacement, een serie die halverwege het tv-seizoen begint om een falend programma te vervangen. Maar Grey’s Anatomy, destijds de vervanger van Boston Legal, is alweer veertien (!) seizoenen bezig. En daarmee is het de langstlopende ziekenhuisserie sinds ER. De originele intromuziek is afkomstig van het Britse Psapp.
Psapp is een elektronicaduo uit Londen, bestaande uit Carim Clasmann en Galia Durant. De muzikanten worden genoemd als een van de uitvinders van het zogenaamde toytronica-genre: elektronische muziek, gemaakt met speelgoed en speelgoedinstrumenten. Psapp debuteerde in 2004 met het album Tiger, My Friend en bracht sindsdien nog drie platen uit, het meest recentelijk in 2013. Het themanummer van Grey’s Anatomy, ‘Cosy in the rocket’, is echter niet afkomstig van een van die albums.
Sterker nog, Psapp is in eerste instantie niet eens van plan om het nummer überhaupt uit te brengen. ‘Zo goed vonden we het nummer eigenlijk niet,’ vertelt zangeres Durant aan The Guardian. ‘Maar een paar maanden liet onze manager hem blijkbaar aan de samensteller van de soundtrack van Grey’s Anatomy horen. Zij zei meteen: “Deze wil ik.” Wij zeiden: “Prima, wij doen er toch niks mee.”’
Het gebruik van het nummer in de medische dramaserie levert Psapp veel nieuwe luisteraars op. ‘We zagen het destijds op MySpace,’ vervolgt Durant. ‘Ineens kwamen bijna al onze vriendschapsverzoeken vanuit de Verenigde Staten.’ En dat blijkt een ander type publiek: ‘Het zijn duidelijk niet de mensen die ons via onafhankelijke platenzaken of trendy tijdschriften vinden. Wanneer je in hun profielen keek, zag je lievelingsartiesten als Madonna en The Black Eyed Peas staan.’
Alexandra Patsavas, de muzieksamensteller van Grey’s Anatomy, Naast Grey’s Anatomy is de Amerikaanse werkzaam voor successen als de Twilight-reeks, The OC en Gossip Girl. En daarbij heeft Patsavas steevast een neusje voor het ontdekken van indiebands: een act als Death Cab For Cutie heeft zijn doorbraak bijvoorbeeld grotendeels aan The OC te danken. The LA Times zet haar tien jaar geleden dan ook op de lijst met de honderd meest machtige personen uit Hollywood.
‘Ik word bestookt met enthousiaste telefoontjes van managers en platenlabels,’ legt Patsavas uit. ‘Radio is minder avontuurlijk geworden en op televisie gebeurt er juist meer, dus bands zoeken naar andere manieren om door te breken.’ De leden van Psapp lijken echter niet heel erg onder de indruk van het gebruik van ‘Cosy in the rocket’ in Grey’s Anatomy. Durant heeft geen televisie en heeft het programma nog nooit gezien. ‘Ik was een keer bij m’n vriend thuis, dus die zette het op. Maar ik vond het vooral heel raar om mezelf te horen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief