Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Pacific Rim, Detroit en Novitiate

  •  
21-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Detroit
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week rassenrellen in Detroit, monsters versus robots en Margaret Qualley in een klooster.
Pacific Rim (2013)
Acteurs: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Idris Elba
Regie: Guillermo del Toro
Pacific Rim
De Mexicaanse maestro Guillermo del Toro is al van jongs af aan verzot op monsters en robots, en het maken van Pacific Rim was voor hem dan ook een droom die uitkwam. In de wereld van de film wordt de aarde aangevallen door Kaiju (denk aan de klassieke Japanse monster movies) die uit een interdimensionaal portaal op de bodem van de oceaan komen gekropen. Ze worden bestreden met zogenoemde Jaegers: torenhoge robots die bestuurd worden door twee mentaal aan elkaar gelinkte piloten, gespeeld door onder anderen Charlie Hunnam en Rinko Kikuchi. Het verhaal is simpel, de personages dun en de dialogen matig, maar de actiescènes zijn met veel liefde en precisie in elkaar gezet door Del Toro. Charlie Hunnams Sons of Anarchy-collega Ron Perlman heeft een bijrol als iemand die Kaiju-organen verkoopt op de zwarte markt.
Detroit (2017)
Acteurs: John Boyega, Anthony Mackie, Will Poulter
Regie: Kathryn Bigelow
Detroit
Derde samenwerking tussen regisseur Kathryn Bigelow (Near Dark) en scenarist Mark Boal ( Triple Frontier ), die eerder al samen succes hadden met The Hurt Locker (zes Oscars, waaronder beste film en beste scenario) en Zero Dark Thirty (vijf Oscarnominaties, waaronder beste film en beste scenario). Bigelow toont hier een ander type oorlogsgebied: Detroit tijdens de rassenrellen van de jaren zestig. Na de omsingeling van het Algiers Motel loopt de spanning tussen de zwarte gemeenschap en de (overwegend blanke) politie hoog op. Door de vakkundige regie van Bigelow voelt het bijna alsof je als kijker de nachtmerrie van de motelgasten zelf meebeleeft. Pas wanneer de film op het einde verandert in een rechtbankdrama kun je weer iets rustiger ademhalen. Ondanks lovende recensies kreeg Detroit geen enkele Oscarnominatie en flopte de film in de bioscoop.
Novitiate (2017)
Acteurs: Margaret Qualley, Melissa Leo, Julianne Nicholson
Regie: Maggie Betts
Novitiate
Margaret Qualley brak op televisie door in The Leftovers en was daarna nog onder meer te zien in de Netflix-films Death Note en IO. Op televisie had ze onlangs weer succes met Fosse/Verdon , waar ze een Emmy-nominatie voor ontving, en later dit jaar is ze te zien in de film Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino. De 24-jarige dochter van Andie MacDowell speelde in 2017 haar eerste grote filmrol in het religieuze drama Novitiate, als een tiener die halverwege de jaren zestig tegen de wensen van haar ouders in besluit dat ze een non wil worden. In het klooster ziet ze hoe de ultra-conservatieve Reverend Mother Marie Saint-Clair weigert om met de tijd mee te veranderen. De Reverend Mother wordt gespeeld door Melissa Leo, die ironisch genoeg in de Netflix-film The Most Hated Woman in America nog gestalte gaf aan de ultieme atheïst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief