Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Get Out, E.T. en Twelve Monkeys

  •  
03-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Get Out
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een gestrand buitenaards wezen, horror van Jordan Peele en een dodelijk virus.
E.T. the Extra-Terrestrial (1983)
Acteurs: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore
Regie: Steven Spielberg
E.T.
Jeugdklassieker van Steven Spielberg , geschreven door Melissa Mathison, die vlak voor haar overlijden in 2015 ook het script voor De Grote Vriendelijke Reus (tevens te zien op Netflix) voor de regisseur op papier zou zetten. In E.T. the Extra-Terrestrial sluit de jonge Elliott (Henry Thomas, onlangs nog te zien in The Haunting of Bly Manor ) vriendschap met een per ongeluk door zijn soortgenoten op aarde achtergelaten buitenaards wezen, die hij uit alle macht verborgen probeert te houden voor zowel de overheid als zijn familie. Een uber-schattige Drew Barrymore ( Santa Clarita Diet ) heeft een bijrol als het zusje van Elliott. Netflix voegde overigens de bioscoopversie toe; dus geen toegevoegde computereffecten en de agenten hebben gewoon pistolen in plaats van walkietalkies.
Get Out (2017)
Acteurs: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford
Regie: Jordan Peele
Get Out
In 2017 verraste Jordan Peele, toen vooral bekend van komische sketchshows als Mad TV en Key & Peele, vriend en vijand met een als horrorfilm verpakte satire op racisme en rassenrelaties. Get Out gebruikt een bekend uitgangspunt - zwarte man (Daniel Kaluyaa) is zenuwachtig voor zijn eerste kennismaking met de ouders van zijn witte vriendin (Allison Williams uit Girls ) - maar gaat vervolgens een compleet onverwachte kant op. Peele werd voor zijn regiedebuut uiteindelijk beloond met de Oscar voor het beste originele scenario. Hij schroefde de paranoia daarna nog verder op met de film Us en pakt ook als producent vaak projecten aan waarin maatschappijkritiek wordt gecombineerd met horror, zoals de tv-serie Lovecraft Country en de aanstaande remake van Candyman.
12 Monkeys (1995)
Acteurs: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt
Regie: Terry Gilliam
12 Monkeys
Onnavolgbare 'mind-bender' die eigenlijk meerdere kijkbeurten vereist, afkomstig van Monty Python -veteraan Terry Gilliam ( The Man Who Killed Don Quixote ). Bruce Willis, die een jaar eerder zijn actieheld-imago al een beetje van zich wist af te schudden met zijn optreden in de film Pulp Fiction, speelt een opvallend ingetogen rol als verwarde tijdreiziger. Hij moet in het verleden de oorzaak van een dodelijk virus zien te achterhalen, maar belandt in een psychiatrische inrichting, waar hij stuit op een hyperactieve Brad Pitt. Willis geeft in de film een van de beste performances uit zijn carrière, maar toch was het Pitt die uiteindelijk genomineerd werd voor een Oscar. Twelve Monkeys werd later ook een tv-serie die nog een tijdje op Netflix heeft gestaan, maar daar inmiddels uit het aanbod is verwijderd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief