VARAgids

Filmjury verkiest fietsscène uit Turks fruit tot beste Nederlandse filmscène

15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
709 keer bekeken
  •  

De scène uit Turks fruit, waarin Erik (Rutger Hauer) met Olga (Monique van de Ven) achterop door het Amsterdamse verkeer fietst, is door een vakjury verkozen tot beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. De verkiezing werd georganiseerd door de VARAgids.

De filmscène uit 1973 is verkozen boven de bedwelmscène uit Spoorloos, de tangoscène uit Soldaat van Oranje (1977), De haringscène uit Abel (1986) en de ‘naaktscène’ uit Borgman(2013), die (in die volgorde) de top 5 vormen.

Actrice Monique van der Ven reageert in de VARAgids op de uitverkiezing. ‘Natuurlijk had ik nooit verwacht dat deze scène zo iconisch zou worden. Ons geluk was dat de chemie tussen mij en Rutger heel goed werkte. De mannen wilden Rutger zijn, de vrouwen wilde Rutger hebben. Mensen voelden zich enorm aangetrokken door die liefde, dat maakt dat je je als kijker zo verbonden voelt met die twee.’ Het hele interview met de actrice, en alles over de top 5, publiceert VARAgids komende week, in een speciale editie rond het Nederlands Film Festival. In dezelfde editie ook een interview met Renée Soutendijk (vanwege haar rol in Sweetdreams, de openingsfilm van het festival) en een interview met zeven actrices die vooruit- en terugblikken op hun carrière.

Voor de verkiezing vroeg de VARAgids filmjournalisten naar hun favoriete Nederlandse scène. Dat leverde een lijst met dertig scènes op; veertien filmjournalisten kozen daaruit hun eigen top 3. De meest genoemde scènes kwamen in deze top 5. Het filmpanel bestond uit Bor Beekman (de Volkskrant), Robbert Blokland-Wijchers (o.a. de Lagarde), René van Dam (FilmTotaal/nederlandsefilmdatabase.nl), Paul van Es (Troskompas), Rick de Gier (VPRO Cinema), Robert Gooijer (VARAgids), Jesse Heijnis (VARAgids) Joris Henquet (VARAgids), Pieter van Lierop (oud-filmcriticus), Omar Larabi (o.a. de Lagarde), Joyce Roodnat (NRC), Jort van Slooten (Nederlands Dagblad), Ivar Snoep (VARAgids) en Ruud Vos (FilmTotaal/nederlandsefilmdatabase.nl). 

Rob Houwer Film 2
Foto's: Rob Houwer Film
Rob Houwer Film

Foto's: Rob Houwer Film

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!