Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids

VARAgids

De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Film streamen: The Florida Project

29 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
the-florida-project
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN
Deze week kunt u The Florida project (2017) gratis streamen: een kleine maar fijne film, bijna geheel opgenomen met niet-professionele acteurs.

De zes jaar oude Moonee (Brooklynn Prince) woont met haar alleenstaande moeder in The Magic Castle, een snoepjespaars motel met torentje op een steenworp afstand van Disneyland, Florida. Het is zomervakantie en de eindeloze dagen vult ze met haar twee vriendjes, Scooty en Dicky, met wie ze doldwaze avonturen beleeft en kattenkwaad uithaalt. Door kinderogen heeft ze de tijd van haar leven. Als kijker zie je een andere kant: een in verval geraakt complex, bewoond door mensen die geen normale banen hebben, noch iedere maand een normale huur kunnen betalen. De arme Amerikaanse onderklasse, waartoe ook Moonee en haar moeder behoren. Halley heet haar moeder, gespeeld door Bria Vinaite. Begin twintig is ze. Ze werkt als nachtclubdanseres waarbij ze ook nog wat hand en spandiensten verleend aan het vooral uit mannen bestaande publiek. Ze verdient er weinig mee, dus overdag verkoopt ze zogenaamde dure merkparfums aan toeristen die in de sjieke resorts rond Disneyland verblijven. Een gezonde maaltijd koken is er niet bij. Moonee en zij leven op pizza en hamburgers, maar vooralsnog doet haar dochter het daar uitstekend op: ze is net als haar moeder loeibijdehand, wat voor grappige situaties zorgt, vooral met de conciërge van The Magic Castle (fantastische, met Oscar bekroonde rol van Willem Dafoe) die al snel wat meer blijkt dan bedrijfsleider, namelijk ook – en zonder dat hij ervoor heeft gekozen – sociaal werker en oppas voor de kinderen die in zekere zin opgroeien voor galg en rad.

Want hoe lief en kinderlijk enthousiast de moeder van Moonee (en de moeders van Scooty en Dicky) ook zijn: het is natuurlijk geen ideale situatie als je moeder een man uitnodigt en jij gedurende zijn verblijf maar in bad moet blijven zitten, of als ze ’s avonds weg moet en haar dochter alleen in het motel achterblijft.

Regisseur Sean Baker, die eerder het opvallende, met een mobiele telefoon gedraaide Tangerine maakte, koos voor deze film 35 mm. Maar behalve Defoe zijn alle acteurs wederom amateur-acteurs. Bria Vinaite vond hij op Instagram. Ze is geknipt voor de rol. Maar Brooklynn Prince steelt de show, zeven jaar was ze ten tijde van de opnames. Een schot in de roos.

Lees meer in VARAgids 23 vanaf pagina 38.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!