Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids

VARAgids

De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Film streamen: Borg vs McEnroe

17 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Borg vs McEnroe
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN
In VARAgids’ gratis streamingreeks deze week Borg vs McEnroe, over de twee tennisrivalen uit de jaren 70 en 80.

Won Björn Borg nu vier of vijf keer achter elkaar Wimbledon in de jaren 70 van de vorige eeuw? Voor de spanning van Borg
vs McEnroe is het beter om het niet te weten, want grote god, wat spannend is die partij waar het uiteindelijk om draait in deze film van Janus Metz uit 2017.Borg vs McEnroe is een leuke trip down memory lane. Op de eerste plaats natuurlijk voor tennisliefhebbers en iedereen die zich de twee toptennissers nog herinnert uit die tijd: Björn Borg, de stoïcijnse Zweed die vanaf zijn vijftiende een zegentocht maakte en wiens snoeiharde baselinespel compleet met de befaamde dubbelhandige backhand (met dank aan ijshockey dat hij als jongen op hoog niveau speelde) en het vermaarde voetenwerk (dankzij voetbal, waarin hij eveneens had uitgeblonken) en het opgewonden standje John McEnroe, de over het paard getilde Amerikaan, hyperintelligente branie, die een service had waar al zijn tegenspelers bang voor waren en een temperament om u tegen te zeggen.

In de film draait het vooral om Borg, over wie we te weten komen dat hij helemaal niet zo veel verschilde van McEnroe. Ook hij was vroeger opvliegend en wist zijn emoties als jonge tennisser nog niet onder controle te houden. Een goede coach, Lennart Bergelin (Stellan Skarsgård) wist hem echter zo te begeleiden dat hij zijn demonen inzette voor het spel, punt voor punt. ‘Mr Cool’ werd hij wel genoemd, of ‘Iceman’ of ‘Iceborg’. In Borg vs McEnroe wordt hij gespeeld door Sverrir Gudnason, van wie de camera geen genoeg kan krijgen. Anders dan de echte Borg loenst hij niet, en zijn trekken zijn nog verfijnder, en zijn lichaam – jaren 70 sixpack, dus niet té – is een feest voor het oog, vooral in vergelijking met de de wat ielerige McEnroe (Shia Labeouf) – zo was het in het echt ook trouwens.
Zoals gezegd is het hoogtepunt van de film hun Wimbledonfinale in 1980, die ijzingwekkend spannend is nagespeeld en in beeld gebracht. Ook als je je de uitslag wél herinnert trouwens.

Lees meer in VARAgids 21 vanaf pagina 38.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!