Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Eternals: goede cast; goedkoop ogende CGI

  •  
12-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Eternals
Marvelfilm van Oscarwinnaar Chloé Zhao (Nomadland), met onder meer Angelina Jolie, stelt teleur.
Foto credits: Marvel Studios
Tien galactische superhelden – de ‘Eternals’ - worden duizenden jaren geleden uitverkoren om op instigatie van ‘Celestial’ Arishem – een wezen dat bepaalt welke planeten in het heelal worden gecultiveerd - de kwaadaardige ‘Deviants’ te bestrijden op aarde. Na de finale krachtmeting in 1521 blijkt de aarde vrij van deze machtswellustige humanoïden en rijst de vraag: wat hebben Eternals nog onder de mensen te zoeken? Maar dan blijkt al snel dat de ware reden dat het gezelschap ooit naar aarde is gestuurd is om de geboorte van een nieuwe celestial tegen te gaan. Die geboorte zou namelijk gepaard gaan met de verwoesting van de planeet.
Dat is Eternals in een notendop. De nieuwe film van de Chinees-Amerikaanse cineast Chloé Zhao, wier laatste film  Nomadland afgelopen jaar nog werd bekroond met drie Oscars. Zhao, die doorbrak met het magnifieke sociaal-realistische drama  The Rider (2017), situeert haar vuige verhalen steevast in nog vuigere landschappen. Dat doet ze ook in Eternals : veel dialoog- en vechtscènes zijn gefilmd in uitgestrekte valleien op Lanzarote en Fuertaventura. De Canarische eilanden doen dienst als het antieke Mesopotamië; het toneel waar acteurs als Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Richard Madden en Angelina Jolie mogen schitteren. Maar waar ook de pijnlijk slechte computereffecten zichtbaar worden.
Eternals
Eternals ziet er goedkoop uit. Minimalistisch ook, in negatieve zin. Alles waar Zhao normaliter in excelleert leidt in de film dus tot het tegenovergestelde. En Eternals lijdt – net als veel Marvelfilms – ook onder het feit dat de film de eerste is in wat een franchise moet worden; een franchise in een franchise. Dus krijgt de kijker véél personages en een overvloed aan verhaalwendingen en geschiedenissen voorgeschoteld. De film is te lang en dat gaat ten koste van op zich prima acteerprestaties. Dat Eternals bijvoorbeeld de eerste Marvelfilm is met een openlijk homoseksuele superheld (gespeeld door Brian Tyree Henry) valt hierdoor een beetje in het niet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Eternals
Buiten kijf staat dat Eternals niet de meest spannende of intrigerende Marvelfilm is van de laatste tijd. Daarnaast was Black Widow (2021) een stuk geestiger. Hoewel het er überhaupt op lijkt dat de oogst steeds minder wordt en de superhelden hun magie langzaam maar zeker hebben verloren. De fans zijn het hier trouwens niet mee eens: Eternals bracht wereldwijd alsnog een kleine 400 miljoen dollar op.
Eternals, vanaf 12 januari 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief