Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Encanto: visueel prachtig maar iets te ambitieus

  •  
25-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
Encanto
Vooral actrice Stephanie Beatriz valt in positieve zin op in Disneyfilm waarin de boodschap er dik bovenop ligt.
Foto credits: The Walt Disney Company
Ooit stichtte matriarch Alma Madrigal (María Cecilia Botero) met haar magische kracht de residentie van haar familie. Eerder was ze na een gewapend conflict – Encanto speelt zich naar verluidt af in Colombia – gedwongen om te vluchten. Haar glorieuze ‘Casita’ werd een veilig bastion, niet alleen voor Madrigals familieleden, maar eveneens voor een hoop gelijkgestemden. Madrigals kinderen ontdekken in de luwte van het huis alle drie hun eigen gaven. Zo kan Bruno (John Leguizamo) in de toekomst kijken en kan Julieta (Angie Cepeda) mensen genezen met haar kookkunsten. Julieta’s dochter Mirabel (Stephanie Beatriz) is eigenlijk de enige inwoner van de Casita zonder superkrachten, maar ook de enige met een lucide blik op de zaken.
Mirabel is niet speciaal maar toch speciaal. Omdat ze niet beschikt over makkelijke uitwegen moet ze het leven ondergaan als normale sterveling, waardoor ze de wereld om haar heen anders ziet dan haar familieleden. Zo ziet ze scheuren in het fundament van het huis en vreest ze dat de geborgenheid en vrijheid van de Casita op het spel staan. Als het bouwwerk instort, dan zijn de Madrigals vatbaar voor krachten van buitenaf. Maar als Alma – die Mirabel niet wil geloven – tegelijkertijd concludeert dat de superkrachten van haar familie tanende zijn, dan zal het Mirabels schuld wel zijn – volwassenen kiezen vaak, zonder dat ze het doorhebben, een zondebok voor hun eigen tekortkomingen.
Encanto
Die boodschap ligt er dik bovenop in Encanto , waarin het huis misschien wel symbool staat voor een land waarin het soms moeilijk is om rust en vrede te vinden, te midden van al het geweld. Vorm prevaleert dan ook boven inhoud in deze zestigste Disneyfilm: de visuele pracht is oogverblindend maar het verhaal en de liedjes – van Lin-Manuel Miranda - zijn minder sterk. Encanto was bedoeld als een soort vervolg op Moana (2016) en dat is misschien iets te ambitieus geweest. Ook is het uitgangspunt van het scenario – een film gesitueerd in een huis – misschien wel wat te abstract voor jonge kijkers.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Encanto
Beatriz, bekend van Brooklyn Nine-Nine , is in Encanto wel op de juiste plaats. Met de imperfecte maar sympathieke Mirabel zet ze een prima hoofdrol neer. Misschien slaat Encanto – Spaans voor charme, of betovering – wel vooral op haar Mirabel.
Encanto, vanaf 24 december 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief