Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Elizabeth is Missing: origineel maar frustrerend mysterie

  •  
24-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
Elizabeth Is Missing
De dementerende Maud weet het zeker: Elizabeth, haar beste vriendin, is kwijt. Maar wie wil naar haar luisteren?
Foto credits: BBC
Het geheugen van de tachtigjarige Maud (Glenda Jackson, Women in Love , Sunday Bloody Sunday ) is niet wat het geweest is. Haar hele huis hangt vol met briefjes met dingen die ze niet mag vergeten, of die ze juist niet meer moet doen. ‘Doe de deur op slot’, zegt de één. ‘Geen toast meer’, waarschuwt de ander. Ondertussen heeft ze steeds vaker flashbacks naar vroeger, naar de tijd dat ze nog met haar oudere zus Sukey (Sophie Rundle, Peaky Blinders , Gentleman Jack ) thuis woonde. Toch weet Maud één ding heel zeker: Elizabeth, haar beste vriendin, is verdwenen. Maar als vrouw met gevorderde dementie wil niemand echt naar haar luisteren. Niet haar dochter (Helen Behan, This Is England ), niet de politie en zelfs haar meelevende kleindochter (Nell Williams, Blinded by the Light , de jonge versie van Cersei in Game of Thrones ) niet. Maar Maud laat het er niet bij zitten. Gewapend met haar vele notitieblaadjes gaat ze op onderzoek uit.
Het is zeker een vruchtbaar idee. Een kwakkelend oud dametje volgt in de voetsporen van Sherlock Holmes en Miss Marple, maar heeft door haar dementie moeite alle aanwijzingen te volgen. De sporen zijn als voetstappen in de branding. Het ene moment zijn ze er, het volgende zijn ze weg. Of had ze eerder ergens anders voetafdrukken in het zand gezien? Wat niet helpt is dat ze steeds vaker gekweld wordt door oude jeugdherinneringen, aan een eerder mysterie waarbij ook iemand spoorloos verdween. Jackson is voortreffelijk als Maud, zo moeiteloos springt ze heen en weer tussen vastberadenheid, verwarring, woede en frustratie.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Elizabeth Is Missing
Toch komt het verhaal wat betreft uitvoering niet goed uit de verf. Er zit één heel groot toeval in dat beide mysteries netjes aan elkaar verbindt. Tegelijkertijd maken de vele gaten in de plot dat je als kijker aan het einde nog steeds niet helemaal zeker weet wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Wellicht dat die omissies beter werken in boekvorm (de film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Emma Healey), waarbij je als lezer ook echt in het hoofd van een dementerend personage duikt. In de film voelt het bewust weglaten van bepaalde cruciale informatie precies als wat het is: een makkelijk plotmechanisme.
Elizabeth Is Missing, op vrijdag 25 februari na middernacht te zien op NPO 2 en vanaf dan ook (tijdelijk) op NPO Start, en nu tevens beschikbaar op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief