Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

El Camino: A Breaking Bad Movie: louterend voor kijker en maker

  •  
11-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
El Camino: A Breaking Bad Movie
Showrunner Vince Gilligan belicht met veel melancholie het lot van Jesse Pinkman.
Wat is er gebeurd met Jesse Pinkman (Aaron Paul)? Die vraag zong rond in het hoofd van menig Breaking Bad-fan na de zinderende slotaflevering in (alweer!) september 2013. Het is inherent aan de mens dat we graag een antwoord op die vraag willen, en scenarist Vince Gilligan is een groot talent in het bedenken van antwoorden. Hij gaf ons immers ook al meer inzicht in het leven van dat andere belangwekkende personage, strafpleiter Saul, in Better Call Saul. In het drama dat in 2015 volgde op Breaking Bad werd de periode belicht voordat de gewiekste advocaat Jesse en diens mentor Walter White (Bryan Cranston) leert kennen (en de tijd erna, wanneer Saul in een kouder deel van de Verenigde Staten resideert).
Let op! Spoilers. 
Het Breaking Bad-paradigma wordt almaar groter en groter, en strekt zich intussen uit over verschillende jaren, gesitueerd in verschillende Amerikaanse staten. El Camino: A Breaking Bad Movie is de nieuwste telg uit het Gilligan-gezin. De film poogt op bevredigende wijze antwoord te geven op de bovengenoemde vraag (Jesse's lot), terwijl er afscheid wordt genomen van sleutelpersonages. Want El Camino (Spaans voor de weg, en een verwijzing naar de auto waar Jesse eerst in rijdt) is sterven en geboren worden tegelijk. De film blikt terug op het verleden, zodat Jesse kan vooruitblikken op zijn eigen hopelijk florissante toekomst.
El Camino: A Breaking Bad Movie
Soms kan een film een louterend effect sorteren bij de kijker én de maker. En dat is bij El Camino zonder twijfel het geval. Jesse was de onbevangen, grofgebekte sul die dankzij zijn surrogaatvader Walter een beroepscrimineel werd. Toch bleef hij, tot aan het bittere eind, een jonge ziel die de samenwerking aanging met een van de grootste antihelden uit de televisiegeschiedenis. Uit een soort piëteit met hem laat Gilligan zien hoe het hem in zijn leven vergaat, sinds hij niet meer gevangenzit bij de onbevreesde neonazi’s. En Jesse, zo blijkt, moet nog de nodige beproevingen doorstaan voordat de rest van zijn leven begint.
In het begin van de film zien we in een flashback dat Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) zijn jonge kompaan Jesse een 'tienerpensionado' noemt. Want wat zal hij gaan doen met al dat geld? Vervolgens dompelt Jesse zich onder in een spectaculaire en bij vlagen mysterieuze zoektocht in het heden, waarin we hem zien prompt na zijn ontsnapping aan het einde van Breaking Bad. Gilligan trekt alle registers open met excentriek camerawerk (met speelse close-ups en vindingrijke composities), een lijzig verteltempo en gitzwarte, morbide humor.
El Camino: A Breaking Bad Movie
Maar El Camino voelt ook aan als een plichtmatige exercitie. Misschien wel méér louterend voor Gilligan dan voor de kijker. Hoewel de film zich niet laat omschrijven als een definitief slotstuk – er is nog legio ruimte voor een spin-off met Jesse – overheerst melancholie. En die melancholie bestaat vooral uit het verlangen om die andere, veel interessantere protagonist in beeld te zien: Walter White. In vrijwel elke scène valt op hoe hij wordt gemist. Dat komt, spijtig genoeg, omdat Jesse Pinkman altijd de tweede viool speelde. Hoewel Jesse en Walter complementair aan elkaar waren (als een soort yin en yang), was het Walter die gedurende vijf (of zes, het is maar hoe je telt) seizoenen de boventoon voerde.
Maar El Camino zal evenwel weer leiden tot de nodige discussies. Want hoewel Jesse en Walter gefictionaliseerde personages zijn, is het knap hoe Gilligan ze keer op keer weer tot leven weet te wekken. Voor de echte fijnproevers – en diegenen die voornemens zijn om eerst alles van Breaking Bad wéér te gaan zien – is het boek Breaking Bad 101: The Complete Critical Companion een aanrader. Televisiecriticus Alan Sepinwall bespreekt hierin elke aflevering, en voorziet scènes van de broodnodige context. Want wie denkt zometeen alles gezien en gelezen te hebben aangaande Breaking Bad komt van een koude kermis thuis. (Er is altijd más, más, más!)
El Camino: A Breaking Bad Movie, vanaf 11 oktober 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief