Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Eerste Hulp Bij Kerst: fletse ensemblefilm

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5679 keer bekeken
  •  
EHBK_PORTRAIT_MET_LOGO

© William Rutten / Rob Jacobs

In filmische dwarsdoorsnede van een eerstehulpafdeling tijdens kerstavond ontbreekt het qua personages overduidelijk aan diepgang. 

Een goede ensemblefilm (zie het oeuvre van Robert Altman, die hier een meester in was) is een zeldzaamheid. Dat komt omdat het als filmmaker moeilijk is om in 90 minuten diepgang te geven aan een keur aan personages. Je blijft, kortom, al snel aan de oppervlakte hangen. Dat is ook het geval met Eerste Hulp Bij Kerst: filmmaker Will Koopman (Gooische Vrouwen, 2011) presenteert de kijker een dwarsdoorsnede van een eerstehulpafdeling tijdens kerstavond. Onder meer een onuitstaanbare arts (Eva Laurenssen), een paar verpleegkundigen (gespeeld door Soumaya Ahouaoui en Linde van den Heuvel) en een olijke bewaker (Tim Haars) komen voorbij.

Ze hebben allemaal hun sores, en kibbelen ook onderling. De relatie van de arts loopt niet zo lekker (gelukkig is er een knappe collega in beeld) en ook de andere personages zijn overduidelijk op zoek naar zingeving en liefde. Het verhaal speelt zich af tijdens een sneeuwstorm, en van mijlenver kan je al zien aankomen dat het onstuimige weer buiten uiteindelijk zal leiden tot verbroedering binnen. Ondertussen dienen een aantal patiënten zich aan, onder wie een mysterieuze man die uit de lucht is gevallen – Koopman introduceert prompt een vleugje kerstmagie.

Tegen het einde worden alle losse eindjes geforceerd aan elkaar geknoopt en heb je eigenlijk nog geen idee waar de personages écht door worden gedreven. Wat niet meehelpt is dat Eerste Hulp Bij Kerst is gefilmd op een set die buitengewoon flets oogt. Er is voor de kijker weinig spannends te zien. De film probeert, net zoals zoveel Nederlandse tragikomedies, een kloon te zijn van Love Actually (2003), maar slaagt daar geenszins in.

Eerste Hulp Bij Kerst, vanaf woensdag 6 december 2023 bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief