Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De 10 beste rollen van Bradley Cooper

  •  
04-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Bradley Cooper
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: Bradley Cooper.
Dat de in Philadelphia geboren Bradley Cooper meer is dan een knappe kop, blijkt bijvoorbeeld uit zijn samenwerkingen met filmmaker David O. Russell: voor films als Silver Linings Playbook en American Hustle werd de acteur genomineerd voor een Oscar. Op het afgelopen filmfestival van Venetië etaleerde Cooper zijn acteer-, regie- én schrijftalent. Samen met Lady Gaga speelt hij in een moderne bewerking van A Star Is Born, gebaseerd op een door hem – en twee coscenaristen – bewerkt script. Ook stond Cooper op de set achter de camera, als regisseur.
A Star Is Born draait sinds gisteren in de Nederlandse bioscopen en geeft aanleiding om Coopers beste rollen onder de aandacht te brengen.
(10) Face in The A-Team (2010, GooglePlay/Pathé Thuis/Itunes/Ziggo/Netflix)
Van alle acteurs uit het ensemble van deze actiefilm – Sharlto Copley, Liam Neeson, Quinton Jackson en Cooper – heeft de laatstgenoemde ‘het gezicht’. Face, in de oorspronkelijke serie gespeeld door Dirk Benedict, wordt niet voor niets zo genoemd. De adonis is de charmeur van het stel.
6954.w1500.0.ec36e48
(9) Henry Girard in War Dogs (2016, Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay)
De bijrol als de notoire wapendealer Henry Girard is Cooper op het lijf geschreven, in deze waargebeurde misdaadkomedie. Hij speelt een gelikte, berekende proleet, die door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst is gezet.
6963.w1777.0.824ec5e
(8) Avery in The Place Beyond the Pines (2012, Netflix/Itunes/Videoland/Pathé Thuis/Ziggo)
Ryan Gosling speelt crimineel Luke Glanton, tegenover de rechtgeaarde politieagent Avery Cross (Cooper). Cooper en Gosling complementeren elkaar, waardoor ze elkaars werk versterken. Gosling is de bad guy; Cooper is de moraalridder, een geloofwaardige en waarachtige rol.
6956.w1500.0.b9e4e6a
 (7) Eddie Morra in Limitless (2011, Netflix)
Het schijnt dat je maar een deel van je brein voortdurend gebruikt. Wanneer schrijver Eddie Morra uit wanhoop een nieuwe drug inneemt, worden al zijn hersencellen operationeel: de mogelijkheden lijken grenzeloos. Maar gebruik van het ‘medicijn’ heeft natuurlijk op den duur negatieve gevolgen. Cooper had als Morra ook nog een klein gastrolletje in de gelijknamige tv-serie, die nu op Netflix staat.
6962.w1500.0.3cd96b0
(6) Ned Walker in Joy (2015, Ziggo/Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay)
Cooper en David O. Russell excelleren in samenwerkingen met actrice Jennifer Lawrence. Dat deden ze in American Hustle, in Silver Linings Playbook, en in deze waargebeurde dramafilm: over een vrouw (Lawrence) met een briljant idee voor een product. Cooper speelt de man die haar – bij zo’n televisieverkoopkanaal – onder zijn hoede neemt.
6958.w1280.0.63259e1
(5) Rocket in Guardians of the Galaxy (2014, Ziggo/Itunes/Pathé Thuis)
De wasbeer Rocket krijgt dankzij de zachtmoedige stem van Cooper extra cachet. Hij wordt aaibaar. Je zou kunnen stellen dat Cooper de vermenselijkte vorm van het roofdier acteert: aardig aan de oppervlakte, venijnig wanneer het menens is.
6955.w1777.0.a6c2096
(4) Richie DiMaso in American Hustle (2013, Videoland/Pathé Thuis/Cinetree/Itunes/GooglePlay)
Opnieuw Lawrence tegenover Cooper. Ditmaal speelt de acteur een FBI-agent, en zijn tegenspeelster een kruimeldief in het gedrang. Cooper kreeg voor zijn niet onverdienstelijke rol – wéér een man met een geweten – een Oscarnominatie.
6959.w680.0.4cc84f5
(3) Phil in The Hangover (2009, Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes/Ziggo)
Is Cooper zo briljant in The Hangover? Of is zijn spel zo goed omdat zijn collega’s eveneens bijzonder geestig zijn? Waarschijnlijk het laatste. Drie heerlijke sukkels spelen ze: Cooper, Zach Galifianakis en Ed Helms. Minkukels die een misstap met de nodige gevolgen begaan. Ze vullen elkaar met verve aan.
6957.w1414.0.cf44018
(2) Pat in Silver Linings Playbook (2012, Pathé Thuis)
Nog eens Cooper tegenover Lawrence. Wederom onder regie van David O. Russell. Ditmaal geeft de acteur gestalte aan een danser met een bijzonder ambitieuze danspartner (Lawrence). Het leverde Cooper een Oscarnominatie op.
6960.w1503.0.1dca3b7
(1) Chris Kyle in American Sniper (2014, Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes)
Je mag van deze film vinden wat je wil, maar het is misschien wel het meest bekende vehikel van Cooper. Regisseur Clint Eastwood castte de acteur in de rol van Chris Kyle: een scherpschutter uit het Amerikaans leger; een man die naar verluidt colonnes aan vijanden vermoordde. Cooper en Eastwood kregen veel kritiek: is dat niet pervers? Een film over een moordenaar? Niettemin is Coopers naam verbonden aan die van de scherpschutter, held of niet.
6953.w1500.0.f61945d
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief