Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De 25 van SBS 6

30-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
sbs 6
DOOR ROGER ABRAHAMS EN PAUL DE BRUIN
SBS 6 bestaat 25 jaar. Het kanaal, vaak weggezet als ‘campingzender’, heeft in een kwarteeuw onvergetelijke programma’s uitgezonden – in dit dossier samengevat in 25 hoofdstukken. Over het ontstaan van ‘oant moarn’ als tv-gezegde, de opkomst en ondergang van Over de roooie en het verdienmodel van Utopia. En hoe is het toch met Jop uit De bus?
Hart van Nederland (1995–heden)
‘We hadden geen geld voor groot nieuws,’ zegt Fons van Westerloo. De oprichter van SBS 6 en algemeen directeur van moederbedrijf SBS Broadcasting (1995–2003) herinnert zich het ontstaan van Hart van Nederland, vanaf de start van hét journalistieke paradepaardje van de zender. Daarbij speelde Van Westerloos ervaring bij de lokale Amsterdamse televisie een rol. ‘Ik had de Amsterdamse zender AT5 eens uit de prut getrokken en wist sinds die tijd dat er belangstelling bestond voor nieuws uit de regio. Bart in ’t Hout, de eerste programmadirecteur van SBS 6, en ik discussieerden op een terrasje bij Artis over een nieuwe rubriek. We hadden het over “nieuws uit de achtertuin” en de titel was een ingeving van mij: Hart van Nederland. Als gimmick besloten we om het alleen maar door vrouwen te laten presenteren. We moesten nu eenmaal anders zijn, om ons te onderscheiden van de rest. Op de redactie kwamen jonge journalisten te werken, zoals Marieke de Vries (nu NOS-correspondente voor de VS en Canada, red.), voor wie het veelal hun eerste baan was. Ze wilden journaaltje spelen, maar dat was juist niet het idee. Ga niet naar het Binnenhof, zeiden wij, bericht vanuit Maastricht, Delft of Groningen. Laat gewone mensen aan het woord, daarna pas de politiek.’ Hart van Nederland diende volgens Van Westerloo als aanvulling op het reguliere nieuws van de NOS en RTL 4. Om die reden werd het om half elf ’s avonds uitgezonden: na het Journaal van tien uur. ‘Die vaste aanvangstijd was essentieel. Kijkers moesten het programma weten te vinden.
Ik liet op de redactie een klok ophangen die aftelde naar half elf. Dan móesten ze beginnen, anders ging de zender op zwart.’ Regelmatig liet hij zelfs een speelfilm onderbreken – ongehoord, reageerde de buitenwacht. Van Westerloo had het trucje gepikt van zichzelf. ‘Bij de AVRO had ik weleens een film onderbroken voor actualiteitenrubriek Televizier, die stipt om tien uur moest beginnen. Ik kreeg heel Nederland over me heen, maar kwam er wel achter dat het tweede deel van de film altijd beter bekeken werd dan het eerste deel. Dat bleek bij SBS 6 ook het geval. De meeste mensen kenden die films toch al, denk ik, en vonden het wel lekker om het eind nog eens te zien.’ Denkt hij dat Hart van Nederland de kern kan zijn van een heuse nieuwsdienst, zoals de huidige SBS 6-baas John de Mol wil? ‘Ik geloof er niks van. Groot nieuws is heel duur. Bovendien past het niet bij het dna van SBS 6. Mensen hebben het niet voor niets over de “campingzender”.’

Over de roooie (1996-1998)
Om op te vallen, moest de nieuwe zender choqueren. Een van de spraakmakendste programma's heette Over de roooie, waarin een piepjonge Wendy van Dijk en Matthias Scholten mensen op straat duizend gulden boden voor het vervullen van een opdracht. In blote billen bijten, de schoenen van passanten volgieten met karnemelk – het werd steeds gekker. Toch begon het superonschuldig, zegt Van Dijk, die met het programma haar presentatiedebuut maakte. ‘Het eerste item was een sinaasappel doorgeven met je nek. Maar de redactie kwam er snel achter dat iedereen alles deed voor geld. De grens schoof geleidelijk op. We zagen het kwaad er niet van in. Als ik thuis zat te eten, en we keken naar een uitzending, dacht ik weleens: huh, wat zijn we aan het doen? Ik zat niet bij de vergaderingen, ik deed gewoon wat me opgedragen werd. Op een gegeven moment ging Matthias in protest, die wilde bepaalde dingen niet meer. Dat zette me aan het denken.'

Lees verder in VARAgids 49 vanaf pagina 21.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief