Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De 10 beste rollen van Dwayne 'The Rock' Johnson

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Dwayne The Rock Johnson
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: Dwayne ‘The Rock’ Johnson.
Dwayne Johnson (1972) heeft zijn bijnaam te danken aan zijn tijd als showworstelaar – hij is trouwens nooit permanent gestopt. Met zijn 193 cm en 118 kilo is hij zonder twijfel een rots waar je als tegenstander maar moeilijk omheen kan. In het showworstelen moet je dat natuurlijk veinzen, of acteren, en dat heeft Johnson daar geleerd. Hoewel zijn bereik als acteur niet heel imposant is, is hij een graag geziene, door het publiek omarmde, sympathieke actieheld.
Voor veel filmmakers is Johnson dé rock in de branding. Een betrouwbare professional die – ondanks akkefietjes met Vin Diesel op de set van Fast & Furious 8 (2017, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis) – doorgaans wordt beschouwd als een fijne collega. Hieronder zijn tien beste personages.
(10) Mitch Buchannon in Baywatch (2017, Pathé Thuis/GooglePlay)
In deze tijd zijn remakes van culturele fenomenen uit de jaren tachtig en negentig – Baywatch is er één van – onvermijdelijk. Ze leveren nu eenmaal veel geld op. Johnson acteert (als Mitch Buchannon, de rol die ooit was toebedeeld aan David Hasselhoff) met veel zelfspot, en dat maakt veel goed in deze deerniswekkende film.
6808.w1500.0.3262df4
(9) Hercules in Hercules (2014, Itunes/GooglePlay)
Dit is de eerste halfgod uit deze lijst: Johnson als Hercules. Het lijf heeft hij er sowieso wel voor. De beste man is gespierder dan alle Romeinse en Griekse goden van weleer. En over dat lijf gesproken: zulke rollen als Hercules – weinig tact, veel bombast – zijn Johnson op het lijf geschreven.
6810.w1501.0.e1e16c1
(8) Mathayus in The Scorpion King (2002, GooglePlay/Pathé Thuis/Itunes)
Het personage van The Scorpion King (ook door Johnson vertolkt) werd voor het eerst geïntroduceerd in The Mummy-reeks, die serie B-films uit de jaren negentig (momenteel ook te zien op Netflix). Johnsons personage kreeg vervolgens een spin-off, en zodoende verscheen deze cultklassieker.
6812.w1551.0.377c782
(7) Raymond Gaines in San Andreas (2015, GooglePlay/Pathé Thuis/Itunes)
Na een gigantische aardbeving in Californië ontpopt Johnsons personage zich als een ware held: hij wil vrouw- en dochterlief traceren in de krochten die dankzij de natuurramp zijn ontstaan, en gebruikt daarvoor op heroïsche wijze de instrumenten die hij als ervaren brandweerman al jaren inzet.
6805.w1503.0.533e88c
(6) Chris Danson in The Other Guys (2010, Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes)
Johnson vormt als Chris Danson samen met P.K. Highsmith (Samuel L. Jackson) het iconische politieduo waar de hele afdeling met verwondering naar opkijkt, waaronder de twee hoofdrolspelers, minkukels gespeeld door Mark Wahlberg en Will Ferrell. Hier is Johnson dus het goede voorbeeld; de onfeilbare diender.
6811.w1503.0.70a2123
(5) Bob Stone in Central Intelligence (2015, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis)
Kevin Hart is Stan Laurel – met dito onbevangen blik, maar afgetraind – en Johnson is Oliver Hardy zonder een grammetje vet. Samen vormen ze een koddig duo: een geheim agent (Johnson) die ooit het pispaaltje was op school, en een accountant met een saaie baan (Hart) die meer wil uit het leven.
6809.w1500.0.c8dd58e
(4) Paul Doyle in Pain & Gain (2013, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis/Videoland/Netflix)
Wie kunst maakt, of een groot publiek wil vermaken, doet er verstandig aan dicht bij zichzelf te blijven. Waar houden Mark Wahlberg en Dwayne Johnson van? Juist. Bodybuilding; zwoegen in de gym. Hoewel ze de rare praktijken die ze in deze film uithalen – afpersing, kidnapping – in het echte leven wel zullen laten.
6813.w1500.0.43fe450
(3) Spencer Strasmore in Ballers (2015, Ziggo)
Wie komiek Terry Crews ziet (bekend uit Brooklyn Nine-Nine ) zal vast geloven dat hij, met zijn grote torso, ooit werkzaam was in de wereld van de showworstelaars (hij speelde in de NFL). Wie Johnson ziet zal derhalve ook mogen aannemen dat hij ooit excelleerde als American football speler, getuige zijn rol in Ballers ; als ex-football speler.
465.w1068.0.e591802
(2) Luke Hobbs in Fast Five (2011, Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis/Netflix)
FBI-agent Luke Hobbs (Johnson) oogt aanvankelijk als een rechtlijnig type; op zoek naar criminelen Dom (Vin Diesel) en Brian (Paul Walker) moet hij wellicht toch zijn mening bijstellen. Dat doen good guys soms. Ze zien dat diegenen die ze op de hielen zitten ook maar mensen zijn. Johnson staat momenteel met Jason Statham op de set van een Fast & Furious spin-off film.
6806.w1500.0.aa3f5c5
(1) Vaiana (Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay)
En daar is de tweede halfgod! Maui. Johnson heeft in deze Disney-animatiefilm als het vaderfiguur en de beschermer een geweldige chemie met het hoofdpersonage Moana (Auli’i Cravalho) en zingt de sterren van de hemel. Hier zien we The Rock zonder spreekwoordelijk harnas; als de aaibare knuffelbeer die hij ook kan zijn.
5923.w1024.0.e2b83be
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief