Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: Spike Lee.
Het oeuvre van Spike Lee is een gevalletje van hit-and-miss. Toonaangevende films worden afgewisseld door broddelwerken. Niettemin is de befaamde New Yorker, met zijn kritische blik, één van de meest originele stemmen uit de filmwereld. Dat bewijst hij met zijn nieuwste film BlacKkKlansman opnieuw: dit meesterwerk draait sinds gisteren in de bioscopen.
Ter ere van de première van BlacKkKlansman hieronder Lee’s tien beste films uit het VOD-aanbod (waarin Summer of Sam, Bamboozled, Malcolm X, Crooklyn en 4 Little Girls spijtig genoeg ontbreken).
(10) Oldboy (2013, Itunes/Ziggo/GooglePlay/Videoland) Het origineel van Park Chan-Wook is een briljante film, zeker ten opzichte van Lee’s ietwat klunzige remake. De talentvolle cast, met onder anderen Josh Brolin en Elizabeth Olsen, weet de schade nog ietsje te beperken. De vraag rijst vooral: waarom zou je het Zuid-Koreaanse epos (te vinden in onze top tien met wraakfilms ) willen Amerikaniseren? Zonde.
(9) Clockers (1995, Itunes) In deze boekverfilming toont Spike Lee het leven van een pietluttige drugsdealer (Mekhi Phifer) in een achterwijk van Brooklyn, New York (Lee’s territorium, waar hij na zijn geboorte in Atlanta in zijn kindertijd kwam te wonen). Met mooie rollen van Harvey Keitel, John Turturro en Isaiah Washington.
(8) Rodney King (2017, Netflix) Spike Lee regisseert met verve acteur en filmmaker Roger Guenveur Smith in een eenmanstheatershow (lees de recensie ) over de rellen in Los Angeles, in 1992, nadat Rodney King hevig was mishandeld door de politie. Dit is geen speelfilm, maar hier laat Lee evenwel zijn veelzijdigheid zien (hij maakt ook goede documentaires, zoals 4 Little Girls).
(7) Chi-Raq (2015, Amazon) Een in zuid-Chicago gesitueerd misdaaddrama waarin naar hartenlust wordt gezongen. Dat is Chi-Raq, een film gebaseerd op Lysistrata: een theaterstuk (oorspronkelijk een komedie, en Chi-Raq bevat dan ook genoeg humor) uit de Griekse Oudheid. Met een fijne cast waaronder Teyonah Parris en Nick Cannon.
(6) She’s Gotta Have It (1986, Netflix) Nola Darling (Tracy Camilla Johns) heeft relaties met drie verschillende mannen en leeft haar leven in New York. Met deze zwart-wit tragikomedie brak Lee door in de New Yorkse kunstwereld. Er volgde ook erkenning van het filmjournaille, en van collega-filmmakers. De gelijknamige tv-serie (lees de recensie ) die vorig jaar verscheen bij Netflix – ook uit de koker van Lee – is eveneens een aanrader.
(5) He Got Game (1998, GooglePlay) Wie zit er in Madison Square Garden steevast op de eerste rij? Juist, Spike Lee. Hij maakt er – kijk naar zijn kleding – geen geheim van dat hij een basketbalfan pur sang is. In deze film laat hij Denzel Washington opdraven als de vaderfiguur, en Ray Allen (een echte, talentvolle basketballer) als zijn zoon.
(4) Inside Man (2006, Itunes/Pathé/GooglePlay) Ook spannende actiefilms behoren tot het oeuvre van Lee. Inside Man is een onderhoudende film over de onderhandelingen tussen een bankrover (Clive Owen) en een agent (Denzel Washington). Zulke Hollywoodfilms – knap geschreven, geacteerd en geregisseerd – worden maar zelden gemaakt.
(3) 25th Hour (2002, Itunes/GooglePlay) Bijzonder melancholisch verhaal – gebaseerd op David Benioffs ( Game of Thrones ) boek, dat hij zelf omvormde tot een scenario – waarin Montgomery Brogan (Edward Norton op z’n best) de vrijheid viert op de laatste dag voordat zijn zevenjarige straf in de gevangenis aanvangt.
(2) BlacKkKlansman (2018, Bioscoop) Normaliter horen bioscoopfilms niet thuis in de streaming top tien, maar voor deze parel is een uitzondering op zijn plaats. Lee won met BlacKkKlansman de juryprijs in Cannes, en dat is terecht. Het misdaaddrama over een zwarte FBI-agent (John David Washington) die infiltreert bij de Ku Klux Klan is hilarisch en indringend. En zal vast over enkele maanden bij één van de VOD-diensten te zien zijn.
(1)Do the Right Thing (1989, GooglePlay) Het is bijna dertig jaar geleden dat dit drama over raciale ruzies tijdens een loeihete zomer in New York verscheen. Met Lee zelf in de hoofdrol, als de eigenwijze Mookie. En met de legendarische Bill Nunn als Radio Raheem. Soms moet je als filmmaker het juiste ding doen, en dat maakt deze film tot een onvergetelijke ervaring.