Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker: durven domen

  •  
28-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
De documentairefilm toont een nabije en persoonlijke blik op de choreografe Debbie Allen, haar dansschool, en de dromen van haar leerlingen.
‘Het maakt niet uit hoe je eruitziet, als je wilt dansen, kun je komen dansen’, is het motto dat heerst binnen de Debbie Allen Dansacademie, ofwel DADA, in Los Angeles. De film Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker toont de moderne bewerking van het klassieke Tsjaikovski ballet dat DADA sinds 2009 elk jaar presenteert. Het is zowel een showcase voor de studenten van de dansschool als een jaarlijkse fundraiser.
Allen heeft haar sporen verdiend via Broadway, als choreografe van de Oscars, actrice in Fame en Grey’s Anatomy, en meer. In 2001 richtte de drievoudige Emmy Award-winnaar haar dansstudio op: een non-profit organisatie die danslessen aanbiedt aan kinderen vanaf vier jaar en waar Allen op 70-jarige leeftijd nog steeds lesgeeft. De film is de eerste samenwerking tussen het productiebedrijf Shondaland van de Amerikaanse televisieproducent Shonda Rhimes (Scandal) en de streamingdienst Netflix.
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
Regisseur Oliver Bokelberg – een DADA-ouder – toont Allens ongelofelijke reis als danser en de parallelle verhalen van de jonge studenten die ze lesgeeft via haar dansschool. Iedereen is welkom in haar school: alle leeftijden, lichaamsvormen, etniciteiten, en sociaal-economische achtergronden – wat uiteraard enkele uitdagingen met zich meebrengt. 
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
In september beginnen de audities voor de voorstelling, waarna Allen, samen met haar team en de leerlingen, drie maanden hard werkt om de voorstelling vorm te geven en te verfijnen. De bewerkte voorstelling van het klassieke werk is opgedeeld in verschillende secties, waarbij meerdere dansstijlen worden belicht. Fairytale is lichtvoetig balletwerk door de meisjes, Bollywood is geïnspireerd door Indiase dans, Candy Cane is stoere hiphop, Train is gebaseerd op tapdance, en meer.
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
Het voorbereidingsproces in de drie maanden voedt het talent van de jonge dansers en helpt hen hun vaardigheden te schaven bij de verschillende dansvormen. Tegelijkertijd is het een waardevolle les voor de (oudere) leerlingen om zich voor te bereiden op het echte leven middels focus, discipline en vastberadenheid; ongeacht hun leeftijd.
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
Bokelberg toont opnames van audities, repetities, en reguliere lessen, wat zorgt voor natuurlijk beeldmateriaal dat trouw is aan het moment. Daarnaast is de film deels biografisch en komen Allen’s vroegere danservaringen naar voren, onder andere een levensveranderende studiebeurs waardoor ze ballet kon studeren, maar ook haar Broadway-succes.
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker toont op warme wijze hoe Allen dans als kunstvorm voedt, en hoe jonge dansers worden beloond voor hun toewijding, waarbij ze zowel de ruimte als creatieve vrijheid krijgen om zich te ontplooien. Het is een inspiratie om hard te werken om je eigen dromen te verwezenlijken.
Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker, vanaf 27 november 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief