Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Column Sinan Can: Rasim

25-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
Sinan_prepr
Het is deze week precies een jaar geleden dat ik mijn laatste verre reis maakte. Nog net voor de lockdown bezocht ik Afghanistan. Het is wachten op het moment dat ik weer op pad mag om verhalen te verzamelen. In de jaren dat ik documentaires maak, heb ik contact gehouden met veel mensen die ik tijdens mijn reizen heb ontmoet. Vaak via social media of whatsapp en soms ook met videobellen.
Zo kreeg ik afgelopen week een appje van Rasim, waarin hij mij bedankte voor een kleine geste van een tijdje geleden. Ik ontmoette Rasim een aantal jaren geleden in Aleppo, voor de Syrische burgeroorlog een van de mooiste steden van het MiddenOosten.
Hij was toen 14 jaar oud en aan zijn linkerzijde verlamd. Naar school ging hij niet, maar hij hielp op zijn oude basisschool met kleine klusjes en met gymnastiek. Zo hield hij met zijn rechterarm de kleintjes vast als ze oefeningen deden. De hele dag werd hij geknuffeld en kreeg hij kusjes van de kleuters. Een ontroerend beeld dat me altijd is bijgebleven. Rasim heeft misschien fysieke beperkingen maar in zijn hart is hij onbeperkt groots.
Vijf jaar eerder werden Rasim en zijn vader op een industrieterrein in Aleppo beschoten door een scherpschutter. Zijn vader overleed ter plekke, Rasim werd in zijn achterhoofd geraakt en lag een uur op straat. Toen hij werd gevonden, reageerde hij al nergens meer op. Hij werd naar een provisorisch mortuarium gebracht, waar zijn moeder hem bezocht. Hij bleek nog in leven, heeft lang in coma gelegen en toen hij eindelijk ontwaakte, wist hij niets meer van wat er gebeurd was. Maandenlang heeft zijn moeder de dood van zijn vader voor hem verzwegen, bang dat hij een terugval zou krijgen.
Rasim leeft nog. Voetballen kan hij niet meer, het huis is kapot en geld is er niet. Niet voor eten, niet voor fysiotherapie. Het verhaal van Rasim staat symbool voor het verhaal van Syrië: een kapot en verscheurd land, waar kinderen hun toekomst is ontnomen, waar iedereen heeft verloren en er geen good guys meer over zijn.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief