Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Sinan Can: Osman Kavala

02-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Column Sinan Can Cherry Prepr

We ontmoetten elkaar een aantal jaren geleden op het Golden Apricot International Film Festival in de Armeense hoofdstad Yerevan. Een vriendelijke krullenbol met grijze baard en blauwe ogen sprak mij aan. De ontmoeting begon in het Engels en al snel schakelden we over naar het Turks. Osman Kavala had het laatste deel van onze documentaireserie Bloedbroeders gezien en was onder de indruk. Ik kende deze bekende Turkse zakenman en filantroop, groot geworden in de tabaksindustrie, niet. Osman werd geboren in Parijs, studeerde in Manchester en sprak een paar talen vloeiend. Hij zette het vermogen van de familie al jaren in voor mooie projecten voor minderheden in Turkije. Zijn doel was om via kunst en cultuur bruggen te bouwen tussen verschillende groepen in Turkije.

Op dat filmfestival raakten we niet uitgepraat en later die avond spraken we verder over de wereldproblematiek en in het bijzonder natuurlijk over Turkije. Zijn enorme kennis en bescheidenheid maakt grote indruk: een mooie ziel uit het land van mijn ouders. Een man die verliefd was op de geuren, kleuren, smaken en klanken die het land Turkije kende. En een man die bijvoorbeeld wilde dat Turken en Armenen zich na honderd jaar onenigheid zouden verzoenen.

Een jaar na onze ontmoeting werd Osman Kavala opgepakt in Turkije en beschuldigd van het financieren van demonstraties tegen de Turkse staat. Ook werd hij gezien als een spil achter de mislukte staatsgreep tegen president Erdogan. Hij was – kortom – de financier van terreur en chaos in Turkije. Dat is altijd standaard de aanklacht van de overheid en daar wordt vaak nog spionage voor het buitenland aan toegevoegd. Sinds 2017 zit hij vast. Het is nauwelijks voor te stellen dat iemand zolang in voor-arrest zit, zonder dat er een officiële aanklacht is, met bewijs onderbouwd. Twee weken geleden dreigde Erdogan met het uitzetten van ambassadeurs van landen die opriepen om Osman Kavala vrij te laten. Ik hoop dat hij vrij komt en dat ik hem op een filmfestival in Turkije weer mag ontmoeten.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief